Durgunluk bunalıma dönüşür mü?

Financial Times’tan Wolfgang Munchau’ya göre, 2009’da durgunluğun ekonomik bunalıma dönüşüp dönüşmemesinde kilit hükümetlerde.

2009’a ilişkin öngörülerde ortak nokta, gelecek yılın gelişmiş ülkeler için çok kötü geçeceği beklentisi.

İngiliz Financial Times gazetesinin yazarı Wolfgang Munchau’ya göre, 2009’da hükümetlerin, durgunluğun ekonomik bunalıma dönüşmesini engellemede başarılı olup olmayacağını tahmin etmek zor.

Munchau’nun değerlendirmeleri şöyle: “Küresel krizin arkasındaki itici güç, borçların azaltılması. Aşırı borçlu hanehalkları ve sermayesi yetersiz bankalar bilançolarını ayarlıyor ve tasarruf ediyor. Borçların azaltılması süreci bitmeden sürdürülebilir bir büyüme sürecine geçme şansı yok.

FİNANS SEKTÖRÜNÜN DESTEĞE İHTİYACI VAR
Halen bu noktadan uzağız. Örneğin konut sektöründe uzun vadeli fiyat trendlerine dönebilmek için fiyatların zirve noktasından yüzde 40-50 düşmesi gerekiyor. Biz bu sürecin hemen hemen yarısına geldik. Bu süreç 2009 sonu veya 2010 başında tamamlanır. Ancak finans sektörünün daha fazla hükümet desteği almadan sürdürülebilir bir pozisyonu yakalaması mümkün gözükmüyor.

Hükümetlerin 2009’da öncelik vermesi gereken üç nokta var. Bunlardan ilki, deflasyonun önlenmesi. İkinci nokta ise, finans sektörünün küçültülmesi. Finans sektörünün düzensiz bir şekilde çökmesi felaket olur ancak sektörü mevcut büyüklüğüyle korumak imkansız. “Çökemeyecek kadar büyük” bankalar bölünmeli ve bir ülkenin finans sektörünün büyüklüğü, milli gelir ile orantılı olacak şekilde küçültülmeli.

Üçüncü ve en önemli nokta ise, küresel bir krizle karşı karşıya olduğumuz için, krizle mücadelenin de koordineli olması. Obama’nın açıklayacağı ekonomik destek paketinin büyüklüğünden çok, ABD’nin, Avrupa’yı ve Çin’i ortak bir strateji izlemeye nasıl ikna edeceği önemli.

Sayfa Yükleniyor...