EFT'deki yoğun işlem hacmine PÖS desteği

Merkez Bankası EFT Sisteminde artan yoğun işlem hacmi göz önüne alınarak, Perakende Ödeme Sistemi ile ilgili yapılan çalışmaların en kısa zamanda tamamlanıp yeni sistemin kullanıma hazır hale geleceğini açıkladı.

EFT'deki yoğun işlem hacmine PÖS desteği

Merkez Bankası cuma günü Elektronik Fon Transferi (EFT) sisteminde yaşanan sorunlara ilişkin bir açıklama yaptı.

Bankanın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "4-5 Haziran 2011 tarihli bazı basın yayın organlarında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2000’li yılların başında ihale yöntemiyle yabancı bir firmadan EFT sistemini satın aldığı, ilk yıllarda sistemi geliştirmek için eklenen yeni programların bu firma tarafından yapıldığı, ancak son 5-6 yıldır ise TCMB’nin sistemi geliştirmek için alınan ek yazılım programlarını bu firma aracılığıyla değil, kendi personeli aracılığıyla yapmakta olduğu ve bugüne kadar herhangi bir sorun ile karşılaşılmadığı, ancak geçen Perşembe günü (2 Haziran 2011) sisteme yüklenen yeni programın bütün EFT sistemini çökerttiği şeklinde gerçek dışı ifadeler yer almıştır.

EFT sistemi, 2000 yılından itibaren bankamız dahil 18 merkez bankasına hizmet vermiş bir yabancı firmanın sağladığı yazılım ile işletilmektedir. Gerekli güncellemeler ve ek yazılımlar bankamız personeli tarafından değil yine söz konusu firma tarafından sağlanmaktadır.

Öte yandan bankamızın gündeminde olan ve üzerinde çalışılan önemli bir konu “Perakende Ödeme Sistemi Projesi”dir. Bu proje, Türkiye’deki bankalarla detaylı bir şekilde çalışılarak ülkemiz için ideal sistem tasarlanmış ancak henüz uygulama aşamasına geçilmemiştir.

EFT sisteminde artan yoğun işlem hacmi göz önüne alınarak, Perakende Ödeme Sistemi ile ilgili yapılan çalışmalar en kısa zamanda tamamlanıp yeni sistem kullanıma hazır hale getirilecektir."

Sayfa Yükleniyor...