Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Mevlüt Kaya: Madende katma değer artırılmalı

Türkiye’de maden ihracatının önemine değinen Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, katma değerli ürün üretimi için tasarım ve yatırımlara ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, NTV canlı yayınında maden ihracatı rakamlarına ve katma değerli üretim hedeflerine değindi.

2020 yılında 4,3 milyar dolarlık maden ihracatı yapıldığını dile getiren Kaya, "Ülke ekonomisine tüm sektörlere de hammadde sağlayan bir sektör olduğumuz için iç pazarla birlikte 40 milyar dolarlık bir değer oluşturarak ülke ekonomisine GSYİH'nın yüzde 5'i oranında katkı sağladık." ifadelerini kullandı. Kaya, "Sağladığımız ekonomik büyüklüğün yüzde 90'dan fazlası yerli girdiden oluşuyor, yani katma değeri ülkemize kalıyor.” dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği rakamlarına da değinen Mevlüt Kaya, "2020 yılında yüzde 2’lik düşüşle 931 milyon dolar döviz geliri elde ettik. Bu rakamın 582 milyon doları doğaltaş ürünlerinden gerçekleşti. Blok mermer ihracatımızda ciddi düşüş olmasına rağmen bu dönemde işlenmiş doğaltaş ihracatındaki artışımız geçen senenin aynı döneminde gerçekleştirdiğimiz ihracatı yakalamamızı sağladı. İşlenmiş doğaltaş ihracatı toplam doğaltaş ihracatımızın yüzde 73’ünü oluşturdu." bilgilerini paylaştı.

Madencilikte katma değer için tasarımın önemine değinen Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Kaya, "O nedenle doğal taş sektörüne tasarımı ve estetiği getirmeyi, katma değerli üretimler gerçekleştirmeyi ve bu üretimler için yeni yatırımlar yapılmasını arzu ediyoruz. Ve elbette madencisi, sanayicisi, akademisi, tasarımcısı, mimarı ve iç mimarı ile hep birlikte sektörde yeni bir yaratmak istiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Sayfa Yükleniyor...