Ekonomistler faiz kararı için ne diyor?

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın radikal kararlarını yorumladı.

Ekonomistler faiz kararı için ne diyor?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugünkü ara toplantısında politika faiz oranını 50 baz puan düşürerek yüzde 5.75 seviyesine indirirken, faiz koridorunu da daralttı.

TCMB gecelik borçlanma faizini yüzde 1.5'ten yüzde 5'e çıkarırken, gecelik borç verme faizini yüzde 9'da tuttu.

Merkez Bankası'nın açıklamasının ardından analistlerin görüşleri şöyle...

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert: Bugün yapılan ara toplantıda TCMB’nin politika faizini indirmesi TL açısından ilk aşamada negatif, ancak öte yandan borç alma faizini de ciddi anlamda yukarı çekmiş olması bu etkiyi kısmen bertaraf edecek. Bu politikanın ilk aşamada yabancı yatırımcılarda kafa karışıklığına neden olacağını ve TL’nin değer kaybedeceğini düşünüyoruz. Ancak önümüzdeki günlerde TL’deki oynaklığın da azaldığını gördüğümüzde TL’de sınırlı bir değer kazancı göreceğiz. İlk aşamada dolar/TL kurunda 1,73’e doğru bir yükseliş beklenebilir. Faizde ise rahatlayan fonlama maliyetine bağlı olarak yüzde 8.5 bileşik altına doğru gerileme görebiliriz."

RBS Ekonomisti Tim Ash: İnanılmaz... büyümeyi hedefliyor gibiler ama büyümeyi umursamıyor da gibiler.

EFG Istanbul Menkul Değerler Ekonomisti Haluk Bürümcekçi: Koridor normal ve beklenen bir karar ama politika faizi indirimi biraz erken oldu. Kötü senaryoya biraz çabuk geçti gibi görünüyor. Cuma günkü toplantıda eğer "ani duruş" olursa faiz koridorunu sert daraltır ve sınırlı faiz indirimi yaparım demişti ama piyasada henüz bu durum yok. TCMB aslında bir iki ay sonra beklenebilecek faiz indirimini biraz erken yapmış oldu, devam edip etmeyeceği konusunda ise bir mesaj vermedi.

Yatırım Finansman Araştırma Bölüm Yöneticisi Hakan Tezcan: Merkez Bankası sürpriz yaptı. Beklentiler faiz indirimi yönünde olmakla birlikte çok düşüktü. Onun dışında koridoru beklentiler dahilinde daralttı. Ama orta uzun vadede kurun bir şekilde yine kontrolsüz kalabileceği beklentisi özellikle piyasalarda negatif yansıma bulmuş görünüyor. Bankalarda da bu döviz kredisi açılan şirketlerin NPL'lerini artırma ihtimalini düşündürüyor. Bu durumda da kârlılıklarının olumsuz etkilenme olasılığı olacağı için bankalara olumsuz yansıyor.

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç: MB'nın durgunluktan ciddi anlamda çekindiğini düşünüyoruz. Bu sebepten faiz indirimine gittiğini görüyoruz. Faiz indirimin TL'de daha da değer kaybına sebep olmaması için O/N'ı yükselttiğini düşünüyoruz. TCMB'nin Avrupa'daki sorunlar çok ciddi anlamda tedirgin olduğunu görüyoruz. O/N'da faiz yükselirken, faiz indiriminin gelmesi faizde yönün aşağı olduğunu işaret ediyor.

Sayfa Yükleniyor...