Ekvador tahvilleri bile ödeyemiyor

Güney Amerika ülkesi Ekvador, 2012 vadeli tahvillerinde ödeme yükümlülüklerini gerçekleştiremeyeceğini açıklamasının ardından, 2015 vadeli global tahvillerinde dün yapması gereken ödeme yükümlülüğünü de yerine getirmedi.

Ekvador’un Cuma günü 2012 vadeli borçta yükümlülüğünü yerine getirmeyeceğini ilan etmesi, 2015 ve 2030 vadeli borçlarının da çapraz temerrüde girmesine yol açtı.

Maliye Bakanı Elsa Viteri, hükümetin 2015 vadeli borcunda ödeme yapmayacağını dün doğruladı ve bu tahviller için de “Teknik temerrütte olduğumuzu ilan ediyoruz” dedi.

Düzenlemelere göre 2015 vadeli tahvillerin ödeme tarihinin kaçırılması halinde, 30 gün ek süre bulunuyor. Ancak analistler, hükümetin gelecek 30 gün içerisinde ödeme yapması ihtimalinin, çapraz temerrüt ve Devlet Başkanı Rafael Correa’nın ülkenin 3.8 milyar dolar büyüklüğündeki tahvillerinin yeniden yapılandırılması gerektiği yönündeki açıklamaları karşısında, düşük olduğunu belirtiyorlar.

Son altı yıl içinde borç yükümlülüklerini yerine getirmeyeceğini açıklayan ilk Latin Amerika ülkesi olan Ekvador’un tahvil fiyatları da gelişmelerle keskin bir düşüş gösterdi. Bölgedeki diğer ülkelerin borçları ise yatırımcıların bu ülkelerin Ekvador gibi davranmayacağı ve yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edecekleri beklentisiyle fazla etkilenmedi.

Ekvador’un 10 milyar dolar civarında dış borcu bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...