Erdoğan ısrarlı: Kriz en az bizi etkileyecek

Başbakan Erdoğan, IMF ile olumlu ilerlemeler sağlanacağını belirtti ve krizle ilgili tespitinde ısrar etti: Sürtünme yapacak, en az bizi etkileyecek.

Erdoğan ısrarlı: Kriz en az bizi etkileyecek

Başbakan Tayyip Erdoğan, G20 zirvesi için gittiği Londra'da bir düşünce kuruluşunun düzenlediği  "Küresel Kriz ve Türkiye'nin Rolü" konulu panelde konuştu.

Türkiye'nin deneyimleri sayesinde krize hazırlıklı olduğunu belirten Erdoğan, "Bizim batan bir bankamız yok, Fon'a devredilen bankamız yok. Bankalarımızın hepsi kendi ayakları üzerinde durabiliyor. Herkes bakkal dükkanı gibi banka açıyordu. Şimdi her müracaat eden banka açamıyor. Biz yatırım bankacılığını teşvik etmiyoruz" dedi.

Erdoğan, krizin Türkiye'yi diğer ülkelere göre daha az etkilediğini rakamlar vererek anlattı.

Erdoğan, "Krizin başlangıcı olarak kabul edilen 10 Temmuz 2007'den bu yana lira dolar karşısında yüzde 28 değer kaybetti. Rusya ve Meksika paraları yüzde 31, Güney Afrika Rand'ı yüzde 35, sterlin yüzde 40 değer kaybetti. Bu somut krizin etkisinin hafif olduğuna somut bir örnektir. İMKB'nin değer kaybı da birçok gelişmiş ülkenin altında kaldı" diye konuştu.

KRİZ TEĞET GEÇECEK
Daha önce çok tartışılan "Kriz teğet geçecek" sözünü yeniden tekrarlayan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Kriz teğet geçecek" dedim, bundan rahatsız olanlar oldu. Bir sürtünme yapacak ama kriz en az bizi etkileyecek. Türkiye'de bugün geçmiş dönemlerle kıyaslanamayacak ölçüde istikrar ve güven tablosu var. Krizle mücadele için 53 başlıkta önlem aldık. Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz."

IMF İLE OLUMLU İLERLEME SAĞLANACAK
IMF ile ilişkilere de değiren Erdoğan, "IMF ile görüşmeleri yapıcı bir işbirliği çerçevesinde yürütüyoruz. Ne yapacağımıza, zamanlamasına bizler karar vereceğiz. Önümüzdeki dönemde olumlu ilerlemeler sağlanacağını ifade etmek istiyorum. Dönüşten sonra takvim belirlenip heyetlerle olan görüşmelere devam edilecektir" dedi.

TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPAN KAYBETMEZ
Başbakan Türkiye'nin uluslararası yatırımcı için güvenli bir liman olduğunu belirterek şunları söyledi: "Türkiye'ye yatırım yapan kaybetmez. Para cıva gibidir, güvenli zemini nerede bulursa oraya kayar. Doğruluğunu bildiğimiz adımları atmaktan çekinmeyeceğiz. Paranın, sermayenin, emeğin, dini, milleti, ırkı ve vatanı olmaz. Önümüzdeki  dönemde ortalamamızdan çok yukarıda bir uluslararası sermaye çekebileceğimize inanıyorum."

Sayfa Yükleniyor...