Euro ülkeleri bütçe açığını 2011'de daraltacak

Euro Bölgesi ülkeleri krizden sonra oluşan bütçe açıklarının daraltılmasına 2011 yılında başlayacak.

Euro ülkeleri bütçe açığını 2011'de daraltacak

Euro Bölgesi ülkelerinin maliye bakanları, ekonomik krizden sonra oluşan bütçe açıklarının daraltılmasına 2011 yılında başlanmasına karar verdi.

Avrupa Komisyonu'nun yayımladığı bir rapor ise, bu ülkelerin pek çoğunu zorlu bütçe konsolidasyonlarının beklediğini gösteriyor.

Komisyon'un ekonomik işlerden sorumlu üyesi Joaquin Almunia, Euro kullanan 16 ülkeden maliye bakanlarının bu sürecin, ekonominin beklenen toparlanmasının sürmesi koşuluyla başlamasına karar verdiklerini söyledi.

Bu konuda yapılan toplantının ardından dün bir basın toplantısı düzenleyen Almunia, "Tahminlerimizin merkezinde yer alan senaryonun doğrulanması halinde, Euro Bölgesinin mali çıkış sürecine başlayacağı yılın 2011 olmasını kararlaştırdık" dedi.

Avrupa Komisyonu'nun, her üyesine ulaşmasını önerdiği bütçe konsolidasyon oranlarının yarın açıklanması bekleniyor. Ancak Almunia bu konuda önceden bir ipucu vermedi.

Buna karşılık Reuters'in elde ettiği bir rapora göre Komisyon Almanya, Fransa ve İspanya'dan açıklarını 2010'dan 2013 yılına kadar he yıl sırasıyla yüzde 0.5, yüzde 1.25 ve yüzde 1.75 oranlarında kapatmasını istiyor.

Bazı bakanlar, kabarık bütçe açıklarının kapatılmasından kararlı olduklarını ifade ettiler.

İsveç Maliye Bakanı Anders Borg, "Avrupa'da toparlanma başladı ... Avrupa'daki kamu maliyesinin sürdürülemeyecek bir yöne gittiği açıkça ortada, dolayısıyla mali çıkış uygulamalarına başlamak en büyük öncelik olmalı" dedi.

Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders de, "2011 en son tarih. Daha önce başlayabilirsek, niye olmasın" dedi.

Euro Bölgesi ülkelerinin 2008'de GSYH'nın yüzde 2.0'si ne denk olan toplam bütçe açıklarının 2009'da yüzde 6.4'e ve resesyonu önlemek için yapılan harcamalarla, 2010 yılında yüzde 6.9 'a yükselmesi bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...