Faiz dalgalandı, dolar 1,60'ı aştı

Enflasyon verisi ardından gösterge faiz dalgalandı, kur paritenin de etkisiyle 1,60'ın üzerine çıktı.

Faiz dalgalandı, dolar 1,60'ı aştı

ÜFE'nin Ocak ayında beklentilerin üzerinde gelmesi nedeniyle maliyet enflasyonunun önümüzdeki dönemde TÜFE'ye de yansıyacağı endişeleriyle veriye ilk tepki olarak yaklaşık 18 baz puan yükselen gösterge tahvilin faizi veri sonrası dalgalı bir seyir izlerken, dolar/TL de enflasyonun yanı sıra Euro/dolar paritesinin de etkisiyle yükseldi.

TÜFE ve çekirdek enflasyonun beklentiler paralelinde, ÜFE'nin ise beklentilerin çok üzerinde geldiğini ve piyasa tepkisinin olumsuz olduğunu söyleyen HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Piyasanın negatif tepkisinin nedeni ithal girdi maliyetlerindeki artışın önümüzdeki dönemde yüksek oranda TÜFE'ye yansıyacağı olabilir. Bu soruya şu an cevap vermemiz kolay değil. Ancak, TCMB analizlerinde iç talepteki canlanmanın ivme kaybettiğini ve bu nedenle de maliyet artışının TÜFE üzerindeki etkisinin sert olmayacağını söylüyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu nedenle de piyasaların ilk etaptaki olumsuz tepkisinin kısa sürede kaybolacağını ve gösterge bileşik faizin yeniden yüzde 8 seviyesini hedefleyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, Şubat ayı enflasyon rakamları sonrasında yıllık TÜFE enflasyonun yüzde 4'ün altına gelme ihtimali arttığından dolayı TCMB'nin yıl sonu için belirttiği tahminin gerçekleşme ihtimali de artıyor. Bu nedenle de piyasa tepkisinin aksine Ocak ayı enflasyon verilerini beklentiler paralelinde buluyor ve nötr olarak yorumluyoruz."

Enflasyon verisi öncesi yüzde 8.02 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi veri sonrası ilk tepki olarak yüzde 8.2'yi görmesinin ardından yüzde 8.07 seviyesine kadar geriledi. Ancak sonrasında oldukça dalgalı bir seyir izledi.

Enflasyon verisi öncesi 1,5736 seviyelerinde olan dolar/TL ise veri sonrasında Euro/dolar paritesindeki düşüşün de etkisiyle 1,60'ın üzerine çıktı.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert ise dün enflasyonun eksi çıkabileceği yönündeki beklentilerin güçlendiğini ve faizlerde yüzde 8 seviyesinin altının görüldüğünü hatırlatarak, "Tahvil piyasasındaki satışın uzun soluklu olmasını beklemiyoruz. Enflasyonun bundan sonraki iki ay boyunca da düşmeye devam edeceği, sonrasında da yeniden yükselmeye başlayacağı zaten biliniyor. Yani tahvil piyasası açısından sürpriz olabilecek şey enflasyonun beklentilerin ötesinde yükselmesi veya düşmesi olacak. Mevcut durumda ihalelerin bitmiş olması ve tahvil piyasasına yabancı girişinin de sürmesi ile gösterge tahvilde yüzde 8.0-8.2 bileşik aralığının korunması beklenebilir" dedi

Sayfa Yükleniyor...