Fitch'ten Arjantin'e not darbesi

Fitch Arjantin’in uzun vadeli kredi notunu beş basamaklık bir düşürmeyle B’den CC’ye, kısa vadeli kredi notunu ise B’den C’ye indirdi.

Fitch'ten Arjantin'e not darbesi

Kredi derecelendirme kuruluşı Fitch, Arjantin’in kredi notunu beş basamak birden düşürerek B’den CC’ye indirdi. Arjantin’in temerrüt seviyesine düşmesine bir basamak kaldı.

Kurum ülkenin iflas etme olasılığının yüksek olması nedeniyle böyle bir karar aldıklarını açıkladı.

Fitch Arjantin’in kısa vadeli kredi notunu ise B’den C’ye indirdi. Fitch’in sıralamasında C, temerrüt seviyesinin bir basamak üstü olarak kabul ediliyor.

Diğer yandan geçtiğimiz hafta Manhattan Federal Mahkemesi Hakimi Thomas Griesa, Arjantin’in tahvillerini satın alan yatırımcılar için bilançosunda 1.3 milyar doları bir kenara koymasına karar vermişti. Arjantinli yetkililer ise bu karara itiraz etmişti.

Yatırımcılar ise Arjantin’in 2002’deki gibi iflas etmesiyle birlikte borçlarını yeniden yapılandırma sürecine girmesini istemiyor.

Eğer Arjantin tahvil yatırımcılarının hepsine geri ödeme yapmak zorunda kalırsa, toplamda 11 milyar dolardan fazla ödeme yapması gerekecek.

Arjantinli politikacılar ise mahkemeden çıkan kararın piyasalarda Arjantin’e olan güveni sarstığına işaret etti.

FITCH ZAYIF EKONOMİYE DİKKAT ÇEKTİ
Öte yandan Arjantin ekonomisi bir yandan resesyonla boğuşurken diğer yandan sosyal ayaklanma ile baş etmeye çalışıyor. Mahkeme kararının yanısıra, Fitch ülkedeki yoğun ve kutuplaşan siyasi iklim, yüksek enflasyondan şikayet eden halk, zayıf altyapı ve kura dikkat çekti.

Fitch aynı zamanda Arjantin ekonomisinin bu yıl hızlı bir yavaşlama sürecine girdiğini de belirtti.

Haberin devamı CNBCe.com'da

Sayfa Yükleniyor...