Fransa 'A'yı kaybediyor mu?

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Fransa'yı not görünümünü üç ay içinde negatife revize edebileceği konusunda uyardı. Fransa'dan yanıt gecikmedi: "Notumuz tehlikede değil"

Fransa 'A'yı kaybediyor mu?

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Fransa'nın bütçesinin banka ve diğer Euro Bölgesi ülkelerine yapılacak mali yardım nedeniyle zorlanması halinde kredi notu görünümünü üç ay içinde negatife çevirebileceği uyarısında bulundu.

Yunanistan'ın olası iflası karşısında bankaları korumak için bir plan ortaya koymaya çalışan Avrupa devletleri, ihtiyaç olması halinde Yunan tahvillerinden dolayı riskte bulunan bankalara sermaye yardımı yapmayı da değerlendiriyor.

Euro Bölgesi'nin en kuvvetli iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa, söz konusu planı pazar günü yapılacak AB zirvesine yetiştirmeye çalışıyorlar. İki ülkenin de kredi notu en üst düzey olan Aaa seviyesinde bulunuyor.

Moody's tarafından yapılan açıklamada, karar alınırken finans piyasaları ve ekonomideki olumsuz gelişmelerin yanı sıra Fransa'nın maliye ve ekonomi alanındaki reformlarda ne kadar ilerleme kaydettiğinin de göz önünde tutulacağı açıklandı.

Not görünümünün negatife çevrilmesi, Fransa'nın kredi notunun iki yıl içinde düşürülebileceği anlamına geliyor. Moody's, Fransa gibi Aaa kredi notuna sahip ABD'nin not görünümünü Ağustos ayında negatife çevirdi.

Moody's açıklamasında "Borç göstergelerindeki bozulma ve olası yükümlülüklerdeki artış potansiyeli Aaa kredi notunun durağan olan görünümü üzerinde baskı yaratıyor" denildi.

Fransa'nın mali kaynaklarını kullanma imkanlarının 2008 yıl mali krizindekinden daha az olduğunu ifade eden Moody's, ülkenin gelecek birkaç ay içinde diğer Avrupa ülkelerini veya kendi bankalarını mali olarak desteklemek zorunda kalabileceğini ifade etti.

Herhangi bir ülkenin durağan not görünümünü muhafaza etmek için "gereken ekonomik ve mali reformların uygulamaya geçirilmesi için devam eden irade gösterilmesi" gerektiğini dile getiren kuruluş ayrıca hükümetin kamu borç oranları için "sürdürülebilirlikte hedeflenen iyileşmelerin sağlanması için gözle görülür ilerleme sağlaması" gerektiğini belirtti.

Moody's açıklamasına göre Fransa'nın borçlarının yarattığı faiz yükü, kamu gelirlerine göre düşük seviyede olsa bile, ülkenin borçluluk göstergeleri, Aaa kredi notuna sahip diğer ülkeler arasında en zayıf konumda bulunuyor.

DEUTSCHE BANK DA UYARDI
Deutsche Bank da, yatırımcıları, Fransa’nın kredi notu konusunda uyardı. Deutsche Bank, Fransa’nın kredi notunun tehlike altında olduğunu kaydetti.

Ekonomik koşullardaki bozulmaya dikkat çeken banka, kredi derecelendirme kuruluşlarının Fransa’nın notunu yıl sonuna kadar negatif izlemeye alabileceğini ifade etti.

FRANSIZ BAKAN: NOT TEHLİKEDE DEĞİL
İki uyarıya yanıt Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin'den geldi. Baroin, Fransa'nın AAA notunun tehlikede olmadığını, bütçe açığı düşürmeye yönelik tedbirlerin sürdüğünü kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...