Genel müdür işçilerin kapısını tek tek çaldı

Temsa Mısır Genel Müdürü Dayoğlu cuma günü Mısır'da yaşananları anlattı.

Genel müdür işçilerin kapısını tek tek çaldı

Mısır'da bir haftayı aşkın süredir yaşanan kargaşa Türk firmalarını da etkiledi.

Birçok firma Mısır'daki üretime ara vererek beklemeye geçti.

Mısır'da üretim yapan şirketlerden Temsa'nın Mısır Genel Müdürü Ayhan Dayoğlu yaşananları şöyle anlattı: "Her şey 25 Ocak Polis Günü'nde başladı, resmi tatildi. İnsanlar sokağa çıktı. Cuma Namazı'nda Hristiyanlar Müslüman kardeşlerimiz namazlarını kılsın biz onları koruruz deyince işin büyüyeceğini anladım. Perşembe akşamı internet kesildi. Evdeydik; mobil iletişim de kapandı.

Cuma Namazı öncesi çalışmalara başladık. Sabah ilk saatlerde Temsa Mısır çalışanları ve diğer Türk çalışanlarının oturduğu bir site var. Orada sabah çıkıp bütün arkadaşlarımın kapısını çaldım. Hiçbir şekilde mobil iletişimimiz yoktu. Sabit telefonlar çalışıyordu ama Mısır'da sabit telefonlar yaygın değil. Dolayısıyla bütün arkadaşlarımın kapısını çaldım. Durumun ciddiyeti konusunda uyardım.

Daha sonra sabit telefonu olan bir arkadaşımızın evinde buluştuk ve bir kriz masası oluşturduk. Cuma Namazı'nı müteakip başlayan hareketler, hapishanelerden 6 bin tutuklunun dışarı çıkması, yağmalama hareketleri üzerine hanım ve çocukların tahliyesi kararı aldık. Sabancı Grubu'ndan 22 kişiydik diğer Türk firmalarından olanlarla 35 kişilik bir grup oluşturduk. eşler ve çocuklar çoğunluktaydı.

MÜBAREK KONUŞUNCA BİRLİKTE GİTMEYE KARAR VERDİK
Cuma öğleden sonra sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Mübarek'ten açıklama bekleniyordu. Cumartesi sabaha karşı geldi bu açıklama. 'Ben görevin başındayım yeni bir hükümet kurulmasını isteyeceğim' dedi. Bunun üzerine karışıklıklarının daha da artacağını öngördük, Eşlerimizin yalnız değil, bütün arkadaşların beraber gitmesine karar verdik. Sabaha karşı 01.30'da kriz masamızdan THY'yi aradık. 2 saatte tüm arkadaşların biletlerini organize ettik. Havaalanına girebilmek için Mısır'da biletinizin kopyasını emniyete göstermelisiniz. Sabah 07.00'de havaalanına gittik, biletlerimizi bastırdık. Oldukça yoğun bir gündü. Her tarafta hengame vardı. 08.00'deki uçak için sabaha karşı 01.30'da evi terk ettik.

GEREKLİ YERLERİ KAYNAKLA SAĞLAMLAŞTIRDIK
Fabrikamız Kahire'nin 20 km doğusunda. Fabrikanın emniyetini sağlamak için Mısırlı çalışanlardan bir ekip oluşturduk, fabrikamızın endüstri bölgesinde. 281 çalışanımız var. 5'i Türk. 2'si Lübnan ve Sudanlı gerisi Mısır'lı. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle kimsenin fabrikaya gelmesi mümkün olmadığından 1 hafta süreyle fabrikayı kapadık ama fabrikayı boş bırakmadık. Yağmalamaya karşı emniyet tedbiri aldık, kapıları kapadık kaynakla gerekli yerleri sağlamlaştırdık her tarafı kilitledik.

MÜDÜRLER SABAHLARI FABRİKAYI KORUYOR
24 saat esasına göre çalışan gruplarımız sokağa çıkma yasağının durumuna göre şu anda nöbet tutuyor. Nöbetten sonra eve gidiyorlar. Mısırlı müdürlerimiz akşamları evlerini sabahları da fabrikayı koruyorlar.

Havaalanına girdikten sonra eve gelmiş kadar sevindik. Bir kısım arkadaşımız Adana'ya gitti. Türkiye'ye geldiğimiz için çok mutluyduk, pazar günü herkes evinde dinlendi. Pazartesi herkes işbaşı yaptı."

HİÇBİR FİRMADA PANİK YOKTU
Ankara'da Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'la yapılan toplantıya değinen Dayoğlu şunları kaydetti: "Dün Ankara'da Bakan Zafer Çağlayan başkanlığında toplantı yaptık. Durum değerlendirmesi yaptık. Önceliğimiz fabrikalarımızın güvenliğinin sağlanmasıydı. Bakandan Mısır'da sanayi bölgelerinde gerekli önlemlerin alındığını öğrendik. Bir sevindirici nokta daha vardı, o da hiçbir Türk firmasında panik yoktu. Halihazırda çalışan firmalarımız var; burada yapılacak tek şey beklemek. İstikrara kavuşmasını beklemek.

İstikrarın başlaması için olmazsa olmazlar var. İnternet hizmetlerinin çalışması, bankaların çalışması, fabrikada çalışanların emniyetli bir şekilde fabrikaya getirilip götürülmesinin sağlanması, kontrol noktalarının kaldırılması gibi. Bütün bunları değerlendirip bunlar olursa işimize başlayacağız.

MISIR'DA FİRMALARIN ÖNÜ AÇIK
İşlerin düzeleceğini düşünüyorum. Mısır Afrika'da önemli bir merkez. Mısır'da iş yapanların geleceği parlak bence. Hayat normale döndüğünde orada Türk firmalarının önü açık."

Genel Müdür Dayoğlu, planlarını revize etmeyi düşünmediklerini, Mısır'da büyümek için çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.

40 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Temsa'nın Mısır'da 40 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor. 2008'de üretime başlayan şirketin 1000 otobüs ve minibüs üretme kapasitesi var.

Sayfa Yükleniyor...