'Güney Akım'da Rusya'ya yeni şart koymadık'

Enerji Bakanı Yıldız, Rusya'nın Avrupa'ya gaz taşımak için yapımını planladığı Güney Akım hattı için Rusya'ya yeni şartlar koymadıklarını açıkladı.

'Güney Akım'da Rusya'ya yeni şart koymadık'

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın Avrupa'ya gaz taşımak için yapımını planladığı Güney Akım doğalgaz boru hattına nihai izin için yeni şart koymadıklarını, şartlar yerine getirildiğinde gerekli iznin verileceğini söyledi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Güney Akım hattı ile ilgili izni geciktirdiğini ancak bunun inşaat takvimini etkilemeyeceğini ifade etmişti.

Yıldız, Rekabet Kurulu'nun 14. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen sempozyum öncesinde gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, "Güney Akım ile ilgili fizibilite çalışmaları bekleniyor. Burada şartlar yerine getirildiğinde inşaat izni verilebilir" dedi.

Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak ve AB tarafından desteklenen Nabucco hattına rakip olarak gösterilen Güney Akım'a büyük önem veren Rusya, geçtiğimiz günlerde bu hattın yapımıyla ilgili sorun yaşanması durumunda Karadeniz kıyısına LNG tesisi yapımını gündeme getirdi.

Yıldız, Japonya ile Sinop'a yapılması planlanan nükleer santrale ilişkin görüşmelerin Mart ayı sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini ancak depremin süreci etkilediğini belirterek, "Japonya süre uzatımına dair bir başvuruda bulunmadı. Mevcut duruma bakarak, böyle bir başvuru olması durumunda buna kayıtsız kalamayacağımızı söyleyebilirim" diye konuştu.

AB'NİN UYUM TALEP ETMESİNİ ANLAMAK ZOR
AB'nin Türkiye'den nükleer santral konusunda AB kriterlerine uyum talebinin hatırlatılması üzerine Yıldız, "Müzakerelerde enerji başlığının açılmadığı bir ortamda, bu konuda bizden uyum talep edilmesini anlamak zor. AB'den yetkililerle bu konuyu görüşeceğiz" dedi.

Yıldız, Türkiye'nin nükleer santral yapımına karşı çıkan Yunanistan'ın AB'ye yaptığı başvuru hakkında, bu talebin geçerli yönü bulunmadığını söyleyerek, yapılacak olan santralin dünyada kabul görmüş şartları karşılayacağını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...