Hollande'a 'yüzde 75' darbesi

Fransa'da bu yıl cumhurbaşkanı seçilen François Hollande'ın en önemli seçim vaatleri arasında yer alan servet vergisi Fransız Anayasa Konseyi engeline takıldı.

Hollande'a 'yüzde 75' darbesi

Anayasa Konseyi, servet vergisi için hazırlanan yasal düzenlemeyi Fransız Anayasası'yla uyumlu olmadığı gerekçesiyle iptal etti. Kararda, ilke olarak servet vergisi değil, hükümet tarafından hazırlanan hesaplanma yöntemi hedef alındı.

Konsey, hükümet tarafından hazırlanan düzenlemenin aynı çatı altında yaşayan vergi mükellefleri arasında "eşitsizlik" yaratacağına hükmetti.

Konsey, hane başına gelir vergisi toplanan Fransa'da bireysel bazda servet vergisi uygulanmasının Anayasaya aykırı olduğuna kanaat getirdi.

Anayasa Konseyi'nden dönen düzenleme yürürlüğe girmiş olsaydı her üyesinin yıllık geliri 900 bin Euro olan bir haneden servet vergisi alınmayacak, ancak bir üyesinin yıllık geliri 1 milyon 200 bin Euro olup da diğerlerinin hiçbir geliri olmayan haneler servet vergisi ödemek zorunda kalacaktı.

Anayasa Konseyi'nin iptal ettiği düzenlemeye göre yıllık geliri 1 milyon Euro'nun üzerinde olan bireylerin, "istisnai dayanışma katkısı" adı altında ve iki yıl boyunca yüzde 75 oranında servet vergisi ödemeleri öngörülüyordu. Bu uygulamanın yaklaşık 1 milyon 500 bin kişiyi kapsaması ve bu kişilerin yıllık ortalama 140 bin Euro servet vergisi ödemesi tahmin ediliyordu.

Düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu savunan ana muhalefet partisi Halk Hareketi Birliği (UMP), iptali için geçtiğimiz günlerde Anayasa Konseyi'ne başvurmuştu. Servet vergisi ülkedeki işveren kuruluşları tarafından da sert bir dille eleştirilmişti.

HÜKÜMET YENİ DÜZENLEME YAPACAK
Anayasa Konseyi'nin kararı üzerine bir açıklama yapan Fransız hükümeti, karar temelinde yeni bir düzenlemenin önümüzdeki günlerde parlamentoya sunulacağını duyurdu.

Servet vergisi ödememek için aralarında aktör Gerard Depardieu'nün de bulunduğu birçok Fransız geçtiğimiz haftalarda ülkeyi terk edeceklerini duyurmuştu.

Sayfa Yükleniyor...