IEA: Petrol talebindeki artış hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı, küresel petrol talebinin 2010'da günde 1.5 milyon varil kadar artacağını öngördü.

IEA: Petrol talebindeki artış hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin, ekonomik gerilemenin ardından toparlanmalarıyla, dünyada petrol talebindeki artışın da gelecek yıl hızlanacağını açıkladı.

Merkezi Paris'te bulunan ve sanayileşmiş 28 ülkeye danışmanlık yapan IEA, bugün açıkladığı aylık petrol piyasası raporunda, küresel petrol talebinin 2010'da günde 1.5 milyon varil kadar, ya da yüzde 1.7 oranında artarak, 86.3 milyon varile ulaşmasının beklendiğini, talepteki büyüme oranının da yükselme eğiliminde olduğunu belirtti.

Petrolde gelecek yılın talep artışı beklentisini 2009'a kıyasla günde 120,000 varil artıran IEA, yakıt tüketimindeki artışta gelişmekte olan ülkelerin başı çektiğini ancak zengin ülkelerden gelen talebin de etkili olduğuna dikkati çekti.

IEA'nin petrol sanayii ve piyasaları bölümü başkanı David Fyfe, "Petrol talebi biraz daha güçlü görünüyor. 2010'a bakıldığında piyasada yükseliş yönünde bir ayarlama söz konusu" dedi.

IEA'nın raporuna göre OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol arzının, Rusya'nın üretimindeki artışın ve son ABD'de son 10 yılın en hafif geçen kasırga mevsiminin etkileriyle bu yılın tümünde günde 125,000 varil artması bekleniyor.

Ancak OPEC dışı ülkelerin petrol arzında gelecek yıl düşüş bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...