İkinci el araç satışında "güvenli ödeme" zorunlu oldu

İkinci el araç satışlarında "Güvenli Ödeme Sistemi" Resmi Gazete'de yayımlanarak zorunlu hale geldi. Sistem, araç satışı sırasında paranın emanet hesaba alınarak işlemlerin tamamlanmasının ardından ilgili hesaba akrarılmasını öngörüyor.

İkinci el araç satışında "güvenli ödeme" zorunlu oldu

İkinci el taşıt satışında yeni dönem başladı.

İkinci el taşıt alım satımındaki nakit ödemelerde "Güvenli Ödeme Sistemi" kullanılması zorunlu hale getirildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, güvenli ödeme sistemine ilişkin, "İşlem güvenliğini temin edecek uygulama, vatandaşlarımıza hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

Bakan Gül, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "3 Şubat'ta tüm noterlerde uygulanmaya başlayan güvenli ödeme sistemi, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle ikinci el araç satışlarında zorunlu hale geldi. İşlem güvenliğini temin edecek uygulama vatandaşlarımıza hayırlı olsun." değerlendirmesinde bulundu.

GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ NEDİR?

Sistemle özellikle ikinci el araç alım satımlarında emanet hesaba alınan para noterlik işlemlerinin tamamlanmasının ardından ilgili kişinin hesabına güvenli bir şekilde aktarılarak vatandaşların mağdur edilmesi engellenecek.

RİSKLERİ ORTADAN KALDIRACAK

Uygulamayla nakit taşınması esnasında paranın çalınması veya kaybolması riskleri ortadan kalkacak.

İŞLEM BİTMEDEN SATIŞ YOK

Satış bedeli, noterde işlem gerçekleştirilmeden satıcının hesabına geçemeyeceğinden alım satım daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilecek. Uygulama kapsamında alım satım işleminin her aşamasında alıcı ve satıcı mesajla ve elektronik posta ile bilgilendirilecek.

İPTAL DURUMUNDA İADE

Tarafların anlaşamaması ve satış işleminin iptal edilmesi durumunda, alıcı tarafından yatırılan para, kayıt esnasında bildirilen banka hesabına iade edileceğinden dolandırıcılık gibi hileli davranışlardan zarar görme riski ortadan kalkacak. Uygulamayla bloke, çek ve benzeri masraflarla karşılaşılmadan satış işlemleri gerçekleştirilecek.

KREDİ KARTI VE BANKA KARTI

Artık zorunlu hale gelen sistemle noterlik işlemlerinde yapılacak ödemeler için kredi kartı ve banka kartı kullanılabilecek.

Uygulamayla ödeme aracı seçenekleri çoğaltılarak vatandaşların nakit taşıması ve bundan kaynaklanan riskler ortadan kaldırılırken, kayıtlı ödeme araçları sayesinde vergi, resim ve harçların tam olarak hesaplanmasıyla vergi kaybı önlenecek.

Sayfa Yükleniyor...