İlk Türk varantı bu ay İMKB’de

SPK Başkanı Akgiray, teknik birkaç pürüzün ortadan kalkmasını takiben bu ay içerisinde İMKB’de ilk Türk varantının işlem göreceğini söyledi.

İlk Türk varantı bu ay İMKB’de

Deutcshe Bank ve İş Yatırım’ın bir yıldan uzun vadeli alım satım opsiyon sözleşmesi varant ihracı için Sermaye Piyasası Kurulu’na yaptıkları başvurularda karar aşamasına gelindi.

SPK Başkanı Vedat Akgiray CNBC-e’ye yaptığı açıklamada teknik birkaç pürüzün ortadan kalkmasını takiben bu ay içerisinde İMKB’de ilk Türk varantının işlem göreceğini söyledi.

Belirli bir tarihte, belirli bir fiyattan satın alma veya satma hakkı veren menkul kıymetleştirilmiş bir yıldan uzun opsiyon sözleşmesi olan varant için Deutsche Bank ile İş Yatırım başvuruda bulunmuştu.

Deutsche Bank dün yaptığı açıklamada, çıkarılması planlanan varantın illk aşamada İMKB endeksleri ve İMKB 30 hisse senetlerinden oluşan sepetler üzerinden ihraç edileceğini duyurdu.

Deutsche Bank'ın ihraç ettiği 30 binin üzerinde varant ürünü dünyada çeşitli borsalarda işlem görüyor. Deutsche Bank’tan önce İş Yatırım da Kasım 2009’da İMKB 30 endeksi üzerinde varant çıkarmak üzere SPK’ya başvuruda bulunmuştu.

HİSSE OPSİYONU DA GELİYOR
SPK Başkanı Vedat Akgiray konu ile ilgili yaptığı açıklamada, varant başvurularına ilişkin ücretlendirme ve piyasa yapıcılığı konularına ilişkin düzenlemelerin tamamlanmasının ardından ilk varantın bu ay içerisinde işlem göreceğini söyledi.

Varantın temel olarak opsiyon sözleşmeleriyle aynı enstrüman olduğunu ancak vadesinin 1 yıldan 3 yıla kadar çıkabildiğini hatırlatarak, "İlk çıkaranlar piyasası yapıcısı olacaklar" diye konuştu. Akgiray, varantların ardından bu sene içerisinde hisse senedi opsiyonlarının da devreye gireceğini açıkladı.

Sayfa Yükleniyor...