IMF kaynak yaratmak için tahvil çıkaracak

IMF, güç durumdaki ülkelere borç vermek amacıyla kaynak yaratmak için tahvil çıkaracak.

IMF kaynak yaratmak için tahvil çıkaracak

Londra'da 2 Nisan'da yapılan G20 zirvesinde IMF'ye aktarılması planlanan 750 milyar dolar kaynağın nasıl sağlanacağı tartışmaları sırasında, IMF'de daha fazla söz sahibi olmak isteyen Çin, Brezilya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler, uzun vadeli kredi yaratmak amacıyla alternatif önlem olarak Fon'un tahvil satmasını istediler.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Çin ve diğer ülkelerin tahvil satın almayla ilgilendiklerini dile getirdiklerini söyledi.

IMF, 1980'li yıllarda da tahvil satma fikri gündeme gelmesine rağmen, daha önce hiçbir zaman tahvil çıkarmadı.

Ek kaynağın, ihracatı düşen ve yabancı yatırımların azaldığı Latin Amerika, Doğu Avrupa ve başka yerlerdeki ülkelere yardım olarak kullanılabileceği belirtildi.

Birçok yoksul ülke ve sivil toplum kuruluşları uzun süredir IMF'yi gelişmekte olan ülkelere yeteri kadar söz hakkı vermemekle eleştiriyor.

ABD Hazine Bakanı Geithner, gelişmekte olan ülkelere IMF'de daha fazla söz hakkı vermesi, IMF Yönetim Kurulu'ndaki 24 sandalyenin gelecek 3 yılda 20'ye indirilmesini, gelişmekte olan ülkelerin sandalye sayısının aynı kalması çağrısında bulundu.

Londra'daki G-20 zirvesinde küresel krizin üstesinden gelmek için IMF, Dünya Bankası ve diğer uluslararası kredi kuruluşlarına 1,1 trilyon dolar kaynak sağlanması, IMF'ye kredi vermesi için 500 milyar dolar ve Özel Çekim Hakkı için 250 milyar dolar kaynak verilmesi kararlaştırılmıştı.

Sayfa Yükleniyor...