IMF uyardı: Küresel dengesizlikler geri geliyor

IMF Başkanı Strauss-Kahn, yüksek işsizlik ve fiyatlardaki artışın ticarette korumacılık ve şiddetli sosyal huzursuzluğun artmasına neden olabileceğini söyledi.

IMF uyardı: Küresel dengesizlikler geri geliyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Singapur'da yaptığı konuşmada, "Kriz öncesi dönemde görülen küresel dengesizlikler yeniden ortaya çıkıyor" dedi.

Artan gıda ve yakıt fiyatları son aylarda yoksul ülkeleri giderek daha çok etkilemeye başladı. Bunlar, Tunus ve Mısır'da yönetimlere karşı başgösteren şiddetli protestolara yol açan nedenler arasında görülüyor.

Strauss-Kahn, "ABD gibi büyük dış açıkları olan ekonomilerde büyüme hâlâ iç taleple sağlanıyor. Çin ve Almanya gibi büyük dış fazlaya sahip ekonomilerde de büyümeye hâlâ ihracat güç veriyor. Ülkeler arasındaki gerilim arttıkça, ticarette ve finansta korumacılığın yükseldiğini görebiliriz. Yine bu gerilim arttıkça ülkeler arasında toplumsal ve siyasi istikrarsızlıkta artş, hatta savaş bile yaşanabilir" dedi.

IMF'nin, yüksek işsizlik ve hane halkı borçlarının iç talebi baskılaması nedeniyle gelişmiş ekonomiler için bu yıl yüzde 2.5 oranında büyüme beklediğini belirten Strauss-Kahn, "İstihdam ve gelir güvenliği olmadan iç talepte artış dolayısıyla, sürdürülebilir toparlanma sağlanamaz" şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...