İran Merkez Bankası ucuz döviz politikasından vazgeçti

ABD'nin iki aşamalı yeni ambargo kararının birinci bölümününü uygulamaya koyacağı gün, İran'dan döviz adımı geldi. Alınan kararla, Türkiye'ye gelen İranlı turist sayısında azalma bekleniyor.

İran Merkez Bankası ucuz döviz politikasından vazgeçti

İran Merkez Bankası, ülkede yaşanan döviz sıkıntısı nedeniyle yurt dışına çıkan vatandaşlara verdiği ucuz döviz politikasından vazgeçti.

Türkiye ve komşu ülkelere seyahat edenlere 500 euro, uzak ülkelere 1000 euro ucuz döviz tahsis eden İran Merkez Bankası, uygulamada değişikliğe gitti.

Yarından itibaren uygulamaya konulacak yeni düzenlemeyle, turistler, döviz ihtiyaçlarını fiyatı devletin verdiği bedelin yaklaşık iki misli olan serbest piyasadan temin edecek.

İran Merkez Bankası ucuz döviz politikasından vazgeçti - 1 İran, ABD ambargosu sonrası vatandaşa döviz alımında sınırlama getirdi. Para birimi riyal son 2 ayda %50'ye yakın değer kaybetti.

TÜRKİYE'NİN DE ETKİLENMESİ BEKLENİYOR 

Yeni uygulamayla, İranlıların yurt dışı tatil için birinci tercihi olan Türkiye'ye seyahatlerin azalması bekleniyor. 

2018 yılının ilk 6 ayına bakıldığında İran, Türkiye'ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sıralamada Rusya 2 milyon 378 bin 439 turist ile birinci, 1 milyon 560 bin 251 turist ile Almanya ikinci, 1 milyon 142 bin 111 turist ile de İran üçüncü sırada bulunuyor.

Öte yandan İranlı turistlerin tercihleri arasında Van da yer alıyor. Daha önce yurt dışına çıkış harçlarının astronomik oranda yükseltilmesine rağmen, geçen Ramazan Bayramı'nda binlerce İranlı kente akın etmişti.

DÖVİZ ALIM SATIMI SERBEST

İran Merkez Bankası ayrıca açıkladığı yeni döviz politikasında daha önce yasakladığı serbest piyasadaki döviz alım satımını serbest bıraktı.

Döviz bürolarının çalışmasının yasaklanması nedeniyle fazla döviz ihtiyaçlarını illegal olarak kara borsadan temin eden İranlılar, bundan sonra döviz ihtiyaçlarını döviz bürolarından elde edebilecek.

ABD, İran’a karşı aldığı iki aşamalı yeni ambargo kararının birinci bölümününü bugün uygulamaya koyacak. (HABERE GİT)

VİDEO: ABD'NİN İKİ AŞAMALI AMBARGOSU NE ANLAMA GELİYOR?

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • İran
  • Dünya
  • Ekonomi
  • ABD
  • Döviz

Sayfa Yükleniyor...