İspanya yardım istemeye hazır

İspanya'nın gelecek hafta kurtarma yardımı istemeye hazırlandığı belirtiliyor.

İspanya yardım istemeye hazır

Avrupalı yetkililer, İspanya'nın gelecek hafta kurtarma yardımı istemeye hazırlandığını ancak Almanya'nın "biraz daha bekle" işareti verdiğini söylediler.

Euro Bölgesi'nde üç yıldır süren borç krizinin bu aşamasında, finans piyasaları ve bazı Avrupalı ortaklar, İspanya'yı Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) İspanyol tahvilleri almasının yolunu açacak yardımı artık talep etmesi için sıkıştırıyorlar.

Üst düzeyli bir Avrupalı kaynak, "İspanyollar önce tereddütteydiler ama şimdi yardım istemeye hazırlar" dedi. Üç ayrı kaynak daha, İspanya'nın tavrını yardım talebi yönüne çevirdiğini doğruladı. Kaynaklar, konu hakkında görüş belirtme yetkisine sahip olmadıkları için isimlerinin açıklanmasını istemiyorlar.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise, İspanya'nın mali sorunlarını aşmak için gerekli her adımı attığını ve kurtarma yardımına ihtiyacı olmadığını söylemişti. Schaeuble, yatırımcıların İspanya'nın bu tavrını dikkate alıp, reform çabalarını zamanı geldiğinde ödüllendireceğini söyledi.

Bazı Avrupalı diplomatlar ve üst düzeyli bir Alman kaynak, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in daha fazla borçlu Euro ülkesinin yükünü Alman parlamentosuna taşıtmak istemediğini söylediler.

Üst düzeyli Alman kaynak, "Yunanistan, Kıbrıs, ve muhtemelen İspanya için beklenen kararları Alman Parlamentosuna teker tek göndermek akıllıca değil. Hem içerik olarak, hem de siyaset açısından hepsini bir arada gruplamak daha mantıklı" dedi.

Geçen ay Güney Kıbrıs'ta yapılan Euro Bölgesi bakanlar toplantısında Schaeuble'nin diğer maliye bakanlarına, daha Temmuz ayında İspanyol bankalarına 100 milyar Euro yardımı onaylamış olan Alman parlamentosunun önüne, bu kadar kısa zaman sonra İspanya için ikinci bir kurtarma paketini yeniden getirmeyeceğini söylediği biliniyor.

Almanya'nın İspanya'ya hemen yardım talebinde bulunmamasını tavsiye edip etmediği konusunda görüşü sorulan bir Alman hükümet sözcüsü, "Her ülke kendi kararını kendi verir. Almanya herhangi bir yönde ısrar etmiyor" dedi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un sözcüsü ise, Almanya'dan yardım talebine yönelik bir veto girişiminden haberdar olmadığını söyledi.

Sözcü, "Bizim çabamız, bankacılık birliği için Haziran zirvesinde alınan kararların uygulamaya konması" dedi.

AB liderleri Haziran'da, kısmen bankacılık sisteminden kaynaklanan finansal krizin tekrarını önlemek için en büyük bankaların denetimini merkezi bir yapıya bağlama kararı almışlardı.

Sayfa Yükleniyor...