'İspanya'ya çözüm bulmak ECB'nin görevi değil'

Avrupa Merkez Bankası'nın yönetim kurulunda bulunan Jens Weidmann, İspanya'nın sorunlarını çözmenin bankanın görevi olmadığını söyledi.

'İspanya'ya çözüm bulmak ECB'nin görevi değil'

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yönetim kurulunda bulunan Jens Weidmann, İspanya'nın borçlanma faizlerindeki yükselişi, ekonomisini içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmak için bir uyarı olarak görmesi gerektiğini ve ECB'nin devlet tahvili alım programın güvenmemesi gerektiğini söyledi.

ECB'nin şu an içinde bulunduğu kriz yönetimi anlayışından vazgeçmesi için bir plan yapması gerektiğini söyleyen çekirdek Euro ülkelerinin isteklerini dile getiren Weidmann, ECB yetkililerinden hiçbirinin tahvil alım programını kullanarak devlet tahvil faizlerinin düşürülmesinden yana olmadığını söyledi.

Diğer bir ECB yönetim kurulu üyesi Benoit Coeure'nin geçen hafta tahvil alım programının hâlâ geçerli olduğu şeklinde yaptığı açıklamanın, bu sözleriyle sadece programın var olduğunu teyit ettiğini ifade eden Weidmann, "Tahvil alım programının (SMP) sınırları artık belli... Diğer taraftan SMP henüz ECB tarafından sonlandırılmadı. Benoit Coeure'de bunu tarif etti" dedi.

Aynı zamanda Almanya Merkez Bankası'nın başında olan Weidmann, "(ECB yönetim kurulunda) Euro Bölgesi merkez bankalarının, ülkelerin borçlanabilmesi için belirli faiz seviyelerini gözettiği şeklinde fikirleri olan kimse olduğunu düşünmüyorum" dedi.

ECB İspanya tahvillerini tekrar almaya başlayarak faizler üzerinde oluşan baskıları hafifletebilir. Fakat tahvil alım programının geçen yıl bu şekilde kullanılması merkez bankası içinde derin görüş ayrılıkları yaratmış ve Weidmann'dan önceki Alman üye bankadan istifa etmişti.

Weidmann ECB'nin geçen yıldan bu yana bankalara 1 trilyon Euro civarında fonlama sağladığı üç yıl vadeli LTRO ihalelerinden üçüncüsünün yapılması için ise herhangi bir neden olmadığını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...