Japonya’da durgunluk derinleşiyor

Kriz Japon ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ülkede sanayi üretimi Kasım’da yüzde 8.1’lik düşüş gösterdi. Ülke ekonomisinin deflasyon girmesinden korkuluyor.

Japonya’da sanayi üretimi Kasım’da rekor seviyede düşerken, çekirdek tüketici fiyatları enflasyonu da beklentilerin üzerinde düştü.

Veriler, Japonya’da ekonominin gelecek yılın bir bölümünde deflasyona yaklaştığını gösteriyor.

Olumsuz görünüm, faizleri yüzde 0.1’e çeken Japonya Merkez Bankası’nı (BOJ) faizde hareket alanının daralması nedeniyle, alışılmadık tedbirler almak zorunda bırakabilir.

Gelişmiş ülkelerin çoğunun resesyona girmesi ve gelişmekte olan ülkelerde büyümenin yavaşlaması nedeniyle, pek çok ekonomist Japonya’nın ihracata dayalı ekonomisinin içinde bulunduğumuz ve bir sonraki çeyrekte şu ana kadar görülen en hızlı daralmayı yaşayabileceğini düşünüyor.

Japonya’da sanayi üretimi, Kasım ayında, bir önceki aya göre yüzde 8.1 düşüş gösterdi. Reuters anketine katılan ekonomistler sanayi üretiminin yüzde 6.8 düşeceğini tahmin ediyorlardı.

Bu denli yüksek bir düşüşe rağmen, Bakanlığı sanayi üretiminin Aralık’ta yüzde 8, Ocak’ta ise yüzde 2.1 düşeceğini tahmin ediyor.

Yıllık çekirdek tüketici fiyatları enflasyonu ise Ekim ayındaki yüzde 1.9 artış seviyesinden Kasım ayında yüzde 1 seviyesine geriledi. Reuters anketine katılan ekonomistler fiyatların yüzde 1.1 artacağını tahmin ediyorlardı.

Sayfa Yükleniyor...