Japonya'nın görünümü bozuldu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Japonya'nın AA- olan notunu teyit ederek görünümünü negatife düşürdü.

Japonya'nın görünümü bozuldu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), uzun vadeli kredi not görünümünü ''durağan''dan ''negatif''e çekti. Kuruluş, ülkenin ''AA-'' olan uzun vadeli kredi notunu ise teyit etti.

Kuruluştan yapılan açıklamada, kararda, 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketi ve nükleer krizin ardından Japonya'nın bütçe açıklarının öngörülenden fazla olacağı ve 2013 yılına kadar gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 3,7'sine ulaşması endişelerinin etkili olduğu belirtildi.

Geçen ay meydana gelen deprem ve tsunami felaketi sonucunda zarar gören bölgelerin yeniden inşasının ülkenin mali durumuna zarar verebileceğine ve halihazırda yüksek olan borç yükünü artıracağına dikkati çekilen açıklamada, felaketin maliyetinin 245 milyar dolar (20 trilyon yen) ila 623 milyar dolar (50 trilyon yen) arasında beklendiği vurgulandı.

Açıklamada, Japonya'nın uzun vadeli kredi notunun görünümünün negatif olarak revize edilmesinde ülkenin mali durumunun kayda değer şekilde kötüleşmesi, büyük bir mali konsolidasyon yapılmaması ve açıkların tahminleri aşması durumunda ülkenin kısa ve uzun vadeli kredi notlarının düşürülmesi ihtimalini yansıttığı vurgulandı.

Japonya'daki politik değişikliklerin, ekonomik ve mali politikayı olumsuz şekilde etkilemesi durumunda bunun, gelecekte ülkenin kredi notuna yönelik bir adımı tetikleyebileceğine dikkati çekilen açıklamada, Japon hükümetinin felaketin ardından yeniden inşa maliyetlerini ödemek için daha verimli şekilde harcama yapması ve gelirleri artıracak tedbirler düşünmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu.

Kamu borcu GSYH'nin iki katına yaklaşan Japonya, gelişmiş ülkeler arasında en yüksek borç seviyesine sahip olan ülke.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) geçen hafta yayımladığı ''11 Mart 2011 Depreminden Sonra Japonya'nın Ekonomik Görünümü'' Raporunda, Japonya'nın önceliğinin, harcama kesintileri ve vergilerde artış içeren güvenilir ve detaylı bir orta vadeli konsolidasyon planı olduğunu, şu an yüzde 5 olan dolaylı vergilerin en çok yüzde 20'ye kadar çıkarılması gerektiğini belirtmişti.

Sayfa Yükleniyor...