Kaynak işsizlik fonundan, iş valilikten

500 bin kişiye istihdam olanağı yaratacak istihdam paketi için kaynak, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sağlanacak. İşe yerleştirmeleri il istihdam ve mesleki eğitim kurulları yapacak.

Kaynak işsizlik fonundan, iş valilikten

Başbakan Erdoğan, dün cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik ve istihdam paketini açıkladı.

Hükümet 500 bin kişiye iş imkanı getiriyor. 120 bin işsize toplumsal iş verilecek, üniversite bitirmiş 100 bin işsiz gence de staj imkanı sağlanacak.

Peki tüm bunların kaynağı ne, uygulama nasıl olacak? İşte detaylar...

İstihdam paketi için kaynak, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sağlanacak. Kaynak aktarımını her ildeki İŞKUR müdürlükleri gerçekleştirecek.

İşe yerleştirmeleri il istihdam ve mesleki eğitim kurulları yapacak. Valiler başkanlığındaki bu kurullarda il milli eğitim ve çalışma müdürleriyle sanayi ve ticaret odalarının temsilcileri yer alıyor. Hangi alanda işçi ihtiyacı olduğunu valilikler tespit edecek.

Şirketlerle hizmet alımı içeren anlaşmalar yapılacak. Şirketler, mevcut işçilerine ilave işçi alarak desteklerden yararlanabilecek. Eğer bir şirket, mevcut bir işçisini önce işten çıkarıp sonra yeniden işe alarak yeni istihdam sağlamış gibi gösterme yoluna giderse müdahale edilecek.

İstihdam önlemlerinin maliyeti 1 milyar 6 milyon TL. Bunun 512 milyon lirası 2009 bütçesinden karşılanacak.

Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Nisan-Haziran döneminde de işsizliğin artacağını ancak artış oranının düşeceğini söyledi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE 3 BİN 484 BAŞVURU
Dinçer, kısa çalışma ödeneği uygulamasının yedi aylık sonuçlarını da açıkladı. 2008 Kasım'ı ile Mayıs sonuna kadarki 7 ayda, 3 bin 484 firma kısa çalışma ödeneği'nden yararlanmak için başvurdu.

222 bin 16 işçinin çalıştığı bu işletmelerden bin 418'inin başvurusu kabul edildi. 122 bin 520 işçi için uygulama devreye girdi. bu işletmelere nisan ayı sonuna kadar 32 milyon 881 bin lira tutarında kısa çalışma ödeneği verildi. 274 firmanın başvurusu, gerekli şartları taşımadığı için reddedildi.

Özellikle ÖTV ve KDV indirimlerinin yürürlüğe girmesinin ardından Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya gibi illerdeki 600 firma, kısa çalışma ödeneği alma başvurusunu geri çekti.

İŞSİZLİK İL İL AÇIKLANACAK
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işsizlik, işgücüne katılım, sektörel istihdam gibi işgücü parametrelerini 81 il bazında açıklayacak.

2008 işgücü rakamları, 2-3 ay içinde il bazında kamuoyuna duyurulacak. Milli Gelir de yıl sonunda 26 bölge düzeyinde, 2010'da da il bazında açıklanacak.

Sayfa Yükleniyor...