Koç: Yerli oto için ortağımızla görüşüyoruz

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yerli otomotiv için ortaklarıyla görüşme halinde olduklarını söyledi.

Koç: Yerli oto için ortağımızla görüşüyoruz

Yerli otomobil üretimiyle ilgili her gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Son açıklama Koç'tan geldi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yerli otomotiv için ortaklarıyla görüşme halinde olduklarını söyledi.

Koç, TÜSİAD İstişare Konseyi toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Ancak bu konu konsorsiyum halinde yapılabilir, konu şu anda çok ham" dedi.

Koç şunları kaydetti: ''Bugün hiçkimse yüzde 100 bir otomobili kendi ülkesinde yerli olarak üretmiyor. Bazı aksamlar ortak olarak kullanılıyor. Şanzıman olsun, motor olsun... Dolayısıyla bu tip avantajlardan da faydalanmak lazım. O bakımdan biz de üzerimize düşen her şeyi yapmaya çalışacağız. Herhalde bu bir konsorsiyum şeklinde olacak ama herhangi birşey söylemek için daha çok erken. Erken, çünkü bu kolay birşey değil. İki; bunun tarifini iyi yapmak lazım. Bunun satış sonrası servisi var, satış ağı var... Ondan sonra maliyeti dediğiniz gibi belirli bir ölçüde tutturamazsanız, çok yüksek maliyetler geliyor. Biz bunun içindeyiz. Hepsini biliyoruz. Tabii herkesin arzusu böyle bir şey yapılabiliyor olması ama göründüğü kadar kolay bir iş değil. Onu anlatmaya çalışıyorum.''

Koç, bir gazetecinin, ''Bakan Ergün, raporda yer alan maliyeti yüksek buldu. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir'' şeklindeki sorusuna ise ''Sayın Bakan öyle söylediyse herhalde bildiği birşey vardır. Ama kendisiyle yakın temas halindeyiz. Rakamları kendisiyle OSD olarak paylaştık. Çalışmalar devam ediyor'' yanıtını verdi.

Böyle birşeyin kamu desteği olmadan yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine de Koç, ''O şekilde yapılması mümkün olmaz. Yani devletin belirli bir şeyi olması lazım. Onların hepsi bu bağlamda irdeleniyor'' dedi.

ERDOĞAN 'BABALAR HALLEDELİM' DEMİŞTİ
Başbakan Erdoğan Ocak ayında TÜSİAD'ın toplantısında yaptığı açıklamada "Sayın Koç'a yerli otomobil üretelim dedim. Otomobil sektörü içinde olan babalar burada. Bu işi halledelim. Türkiye'ye ve Türk'e bu yakışır" demişti. Bu açıklamanın ardından yerli otomobil üretim tartışması hızlanmıştı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan "Yerli Marka Çalışma Raporu" geçtiğimiz hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e sunulmuştu.

Ergün, çalışmada yerli otomobilin fiyatının 20 bin-25 bin TL olarak öngörüldüğünü ve yılda 200 bin adet üretilmesinin planlandığını kaydetmişti.

Ergün, otomobilin tamamen Türkiye'de üretilmesi durumunda yatırım tutarının 2-2.5 milyar Euro olabileceğini belirtmişti.

Sayfa Yükleniyor...