Leasingdeki vergi indirimine 'istismar' şartı

Maliye Bakanı Şimşek, istismarı engelleyecek mekanizmanın geliştirmesi durumunda leasingde çok sınırlı ölçüde bir indirimin olabileceğini söyledi.

Leasingdeki vergi indirimine 'istismar' şartı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen hafta 'leasing'de bazı çalışmalarının olduğu yönündeki açıklamalarına açıklık getirdi.

Şimşek, ''Leasing uygulamalarına ilişkin KDV oranları geçmişte değiştirildi, istismarı engellemek için yeniden düzenlendi. Biz tekrar bir istismar kapısı açmayacağız onu açık bir şekilde ifade etmek istiyorum. Ama KOBİ'lerimizin özellikle yatırım amaçlı bazı makine teçhizat edinimlerini leasing yoluyla yapılmasına imkan sağlanması, ama bu yapılırken geçmişte karşı karşıya kaldığımız istismarın engellenmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Burada temel ilke sadece ve sadece yatırım malları için, yatırım amaçlı makine ve teçhizat için bir uygulama söz konusu olabilir. KOBİ'ler çerçevesinde arkadaşlar çalışıyorlar. Ama bunun tekrar bir istismara dönmesini engelleyecek iyi mekanizmaların geliştirilmesi lazım'' dedi.

"5.Bölgesel Kamu Alımları Konferansı"nın ardından soruları yanıtlayan Şimşek, yapılacak düzenlemenin sınırlı olacağının altını çizerek, yüzde 18'lik vergi oranında değişimin çok sınırlı ölçüde olabileceğini, bunun da istismarı engelleyecek mekanizmaların geliştirilmesi durumunda olacağını ifade etti.

MART'TA BÜTÇE AÇIĞI NORMAL
Şimşek, yaklaşan seçimlerin maliyeti ile ilgili olarak da, seçimin Türkiye ekonomisine çok ciddi bir maliyetinin olmayacağını ve seçim ekonomisi yapmadıklarını belirterek, ''Bütçede de seçim ekonomisine ilişkin en ufak bir işaret yok. Tam aksine son 10 yılların en iyi performansını gösteriyoruz'' dedi.

Mart ayında bütçe açığının olacağını, bunun da normal olduğunu ifade eden Şimşek, ''Çünkü biz 2011 yılı için bütçemizi yaparken bütün yıl için 33.5 milyar liralık bir açık öngördük. Yılın ilk iki ayında fazla vermemiz yılın tamamında fazla vereceğimiz anlamına gelmiyor, ama biz bütçe hedeflerimizi tutturacağız. Seçim ekonomisi hiçbir şekilde gündemimizde değil. Dolayısıyla seçimlerin Türkiye ekonomisine bu anlamda bir yansıması olmayacak'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...