MB: Enflasyon Aralık'ta da artar ama...

Merkez Bankası, Aralık ayında da baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonun yükseleceğini, ancak temel enflasyon göstergelerinin düşük seviyelerini koruyacağının tahmin edildiğini belirtti.

MB: Enflasyon Aralık'ta da artar ama...

Merkez Bankası, yıllık enflasyonun Aralık ayında da baz etkisi nedeniyle yükseleceğini ancak temel enflasyon göstergelerinin düşük seviyelerini koruyacağını ve çekirdek enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdürdüğünü belirtti.

Merkez Bankası dün açıklanan enflasyon verilerini değerlendirdiği Kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunda, Kasım ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1.27 yükseldiğini, yıllık enflasyonun ise 0.45 puan artarak yüzde 5.53 olduğunu hatırlatarak, bu yükselişin büyük ölçüde baz etkisinden kaynaklandığını ancak temel enflasyon göstergelerinin düşük seyrini koruduğunu belirtti.

Raporda, "Hizmet fiyatlarında geçtiğimiz ay gözlenen hızlanmanın geçici olduğu görülürken, çekirdek enflasyon göstergeleri orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini devam ettirmiştir" denildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1.27, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise yüzde 1.29 arttı. Piyasa beklentisi TÜFE'de yüzde 0.97, ÜFE'de ise yüzde 0.67 artış olması yönündeydi. TÜİK verilerine göre yıllık bazda TÜFE yüzde 5.53, ÜFE ise yüzde 1.51 olarak gerçekleşti.

TÜFE tarafında yıllık enflasyonun mal grubunda yüzde 5.70'e yükselirken, hizmet grubunda yüzde 5.05'e gerilediği belirtilen raporda Ekim ayında, yemek ve haberleşme hizmetlerinde gözlenen artışla duraklayan hizmet grubu yıllık enflasyonundaki azalış eğiliminin, Kasım ayında tekrar belirginleştiği ve bu dönemde, hizmet genel endeksi ile birlikte kira, ulaştırma hizmetleri ve lokanta- oteller alt grupları yıllık enflasyonlarının da endeks tarihindeki en düşük seviyelere ulaştığı kaydedildi.

ÜRETİCİ FİYATLARI MALİYET BASKISI YARATMIYOR
Tarım grubunda yıllık enflasyonun yükseliş eğilimini sürdürerek yüzde 8.87 olduğu, imalat sanayi fiyatlarının, Kasım ayında yüzde 1.07 arttığı belirtilen raporda, "Mart ayından beri ilk defa yıllık bazda yükselmiştir. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi yıllık enflasyonu ise yüzde 1.46'ya gerilemiştir" denildi.

Ara malları fiyatlarının, Kasım ayında, başta bakır olmak üzere ana metal ile tekstil ürünleri imalatı fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükselse de, bir önceki yıldaki seviyesinin altındaki seyrini sürdürdüğü vurgulanan raporda TCMB, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sermaye malları fiyatları makine imalatı fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak azalış gösterirken, grup yıllık enflasyonu gerilemeye devam etmiştir. Benzer şekilde, dayanıklı tüketim malları fiyatları yıllık bazda yüzde 6.12 oranında azalmıştır. Dayanıksız tüketim malları yıllık enflasyonu ise yüzde 6.89'a düşmüştür. Söz konusu gelişmede Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine

kıyasla daha sınırlı oranda yükselen giyim imalatı fiyatları belirleyici olmuştur. Özetle, üretici fiyatlarının seyri, tüketici fiyatları üzerinde belirgin bir maliyet baskısı olmadığına işaret etmektedir."

Sayfa Yükleniyor...