MB: Enflasyonda düşüş sürecek

Merkez Bankası, vergi indirimlerinin enflasyon üzerindeki olumlu etkilerinin geçici olacağını belirtti.

MB: Enflasyonda düşüş sürecek

Merkez Bankası enflasyon verilerinin ardından yayımladığı fiyat gelişmeleri raporunda temel enflasyon göstergelerinin yıllık artış hızındaki düşüşün kısmen ÖTV indirimlerini yansıttığını ancak bu etki arındırıldığında da enflasyonun ana eğiliminin aşağı yönlü olduğunu belirtti.


Mart ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 1.1 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 7.89'a yükseldiği belirtilen Merkez Bankası Mart ayı fiyat gelişmeleri raporu özetinde, "Bu yükselişte, Para Politikası Kurulu duyurularında da belirtildiği gibi, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki sert artış etkili olmuştur. Mart ayında döviz kurundaki hareketlerin kısa dönemli etkilerinin sınırlı kalmaya devam ettiği görülürken, hizmet fiyatlarındaki yavaşlama genele yayılarak belirginleşmiştir. Temel enflasyon göstergelerinin yıllık artış hızındaki düşüş kısmen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarındaki indirimleri yansıtırken, bu etki arındırıldığında da enflasyonun ana eğiliminin aşağı yönlü olduğu gözlenmektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün sürmesi beklenmektedir" denildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Cuma günü açıkladığı Mart ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1.10, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 0.29 arttı. Böylece TÜFE beklentilerin üstünde, ÜFE ise beklentilerin altında gerçekleşti. Piyasa beklentisi TÜFE'de yüzde 0.9, ÜFE'de ise yüzde 0.95 düzeyinde bulunuyordu.

Merkez Bankası raporunda Nisan ayında, vergi oranlarındaki indirimin enflasyon üzerindeki etkisinin sürmesi beklendiği belirtilirken, "Otomobil ve beyaz eşya kalemlerindeki düşüşün enflasyona toplam etkisinin Mart ayına kıyasla daha sınırlı olacağı tahmin edilmektedir" denildi.

Raporda mobilya ve bilişim ürünlerinin KDV oranlarındaki indirimin de Nisan ayı enflasyonu üzerinde kısmen etkili olması beklendiği belirtilirken, "Bununla birlikte, vergi oranlarındaki indirimlerin geçici süreyle yürürlükte kalması sebebiyle enflasyon üzerindeki olumlu etkilerinin de geçici olacağı not edilmelidir" görüşüne yer verildi.

Enerji grubu fiyatlarının Mart ayında yüzde 0.04 oranında düştüğü ve böylece grup yıllık enflasyonu yüzde 12.59'a gerilediği belirtilirken katı yakıtlar kaleminde Aralık ayından itibaren gözlenen gerileme eğiliminin Mart ayında da sürdüğü ve grup fiyatlarının yüzde 2.8 oranında düştüğü belirtildi. Akaryakıt ürünleri fiyatları yüzde 1.07 artış gösterdiği ve vurgulanan rapor şöyle devam etti: "Elektrik tarifelerinde Nisan ayı başında yapılan indirim ve baz etkisiyle enerji grubu yıllık enflasyonundaki gerilemenin önümüzdeki dönemde de sürmesi beklenmektedir."

Sayfa Yükleniyor...