Merkez'den TÜİK açıklaması

Merkez Bankası, TÜİK'in Ocak ayı enflasyon verilerini düzeltmesinin ardından reel efektif döviz kuru ve Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda güncellemeye gitti.

Merkez'den TÜİK açıklaması

Merkez Bankası, TÜİK'in Ocak ayı enflasyonunda düzeltmeye gitmesinin ardından verilerde güncellemeye gitti.

Merkez'den yapılan açıklamada, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanmış olan 2014 yılı Ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)’nin revize edilmesi nedeniyle Bankamız tarafından yayımlanan Aylık Fiyat Gelişmeleri raporu ile Reel Efektif Döviz Kuru (REK) verileri güncellenmiştir" denildi.

TÜFE BAZLI REK 101,48 OLDU
Düzeltme öncesinde 101,23 olan REK, Merkez tarafından yapılan güncelleme sonrasında 0,25 puan artarak 101,48'e yükseldi.

TÜFE "Gelişmekte Olan Ülkeler" bazlı REK 0,20 puan artarak 80,25'e ve TÜFE "Gelişmiş Ülkeler" bazlı REK de 0,28 puan artarak 110,79'e güncellendi.

Raporda, "Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 1,98 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 7,75'e yükselmiştir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde belirtildiği gibi, aylık enflasyondaki yüksek gerçekleşmede gıda fiyatları, vergi ayarlamaları ve döviz kuru hareketleri etkili olurken çekirdek enflasyon göstergeleri temel mal kaynaklı olarak yükselmiştir. Hizmet enflasyonu ise göreli olarak ılımlı seyrini korumuştur" denildi.

Sayfa Yükleniyor...