Nabucco projesi gecikmeyecek

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Sözcüsü Christian Dolezal, projenin yapımına 2011'de başlanmasının önünde bir engel olmadığını söyledi.

Nabucco projesi gecikmeyecek

Avrupa Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Gunther Oettinger'in "Nabucco projesi 4 yıl gecikmeyle 2018'de devreye girer" sözlerine karşın yeni bir açıklama geldi.

CNBC-e'ye konuşan Nabucco doğalgaz boru hattı sözcüsü Christian Dolezal şunları söyledi: "Nabucco'nun inşası 2011 sonunda başlıyor, önümüzde herhangi bir engel görünmüyor. IFC ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan finansman bekliyoruz. Projenin yüzde 70'i finans kurumları, yüzde 30'u konsorsiyum ortaklarınca karşılanacak. AB'den de 200 milyon Euro'luk kredi geldi.

Diğer projeler hakkında yorum yapmak istemem, ama Rusya'nın Güney Akım Projesinin Nabucco'ya etkisini görmüyorum.3,5 milyar Euro'luk boru inşası malzemelerinin tedariki ilişkin ön süreç yoğun taleple sürüyor."

Projenin potansiyel arz kaynaklarını sıralayan Dolezal, "Arz, hissedarlarımızın ilgilendiği bir konu, biz altyapıdan sorumlu şirketiz. Ancak, Türkmenistan çok önemli bir potansiyel kaynak. Türkiye'nin Azerbaycan'la prensip anlaşmasına varmış olması da, Şah Denizi gazına ulaşımın zeminini hazırlayabilir. Konsorsiyum ortaklarından OMV ve MOL'ün aktif olduğu Irak da bir diğer potansiyel arz kaynağı. Biz Nabucco'nun 31 milyar metreküp, hatta üzeri kapasiteyle çalışacağından eminiz" dedi.

Nabucco'nun Türkiye'ye 4 milyar Euro'ya yakın yatırım ve 3 bin 5 yüz istihdam sağlayacağını hatırlatan Dolezal, projede 7. ortağa açık olduklarını, ancak bu yönde bir görüşme yürütmediklerini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...