Nükleer ihalesinde sona yaklaşılıyor

Enerji Bakanı Yıldız, nükleer santral ihalesinde yürütülen görüşmeleri Kasım ayının sonuna kadar bitirmek istediklerini söyledi.

Nükleer ihalesinde sona yaklaşılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu'da kurulması öngörülen nükleer santral için Rus-Türk ortaklığı Atomstroyexport-Inter RAO -Park Teknik'ten oluşan konsorsiyumun sunduğu teklife ilişkin değerlendirmelerin sürdüğünü kaydetti.

İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Enerji Arenası'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, değerlendirmenin Kasım yada Aralık sonuna kadar bitirilmesini istediklerini belirterek "Nükleer güç santralıyla ilgili görüşmeler devam ediyor, ama şu anda ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşacak seviyede değil. Biz Kasım ayının sonuna kadar bitirmek istiyoruz. Kasım ve Aralık ayı diyelim" dedi.

Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımı için açılan ihalede verilen teklifin geçerlilik süresi 24 Kasım'da doluyor.

Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) tarafından açılan nükleer santral ihalesine tek katılımcı olarak giren konsorsiyum, önce 21.16 kilowatt saat/sentlik teklif vermiş ardından bu rakam kilowatt saat başına 15.3-13.4 sent aralığına çekilmişti.

Konunun Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Kasım ayı içinde gerçekleştireceği Rusya ziyaretinde gündeme gelmesi bekleniyor.

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARI 6.7 MİLYARI TL'Yİ AŞAR
Aynı konferansta konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, elektrik üretim ve dağıtımda özel sektör tarafından yapılan yatırımın 2007'de 1.7 milyar, 2008'de 4.8 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirterek yıl sonunda bu rakamın 6.7 milyar lirayı aşacağını söyledi.

Köktaş, "Bir başka ifadeyle bu yılın sonu itibariyle gerçekleşen özel sektör yatırımı beş yıl öncesine göre yedi katın üzerinde artmış olacak" dedi.

Köktaş, 1 Kasım 2007'de yapılan rüzgar santrali lisans başvurularından tekli olanları 2010 Ocak ayına kadar sonuçlandırmayı hedeflediklerini de söyledi.

Aynı başvurular arasındaki 687 adet çoklu başvuruyu, değerlendirmek üzere, 15 gün önce TEİAŞ'a gönderdiklerini belirten Köktaş, "2010 yılının ilk ayı geldiğinde EPDK olarak uygun tekli başvuruları lisanslandırmış olmayı, çoklu başvurular arasındaki yarışma sürecinin başlamış olmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...