Otomotiv devlerine can simidi

Küresel kriz nedeniyle zor durumdaki ABD’li otomotiv şirketleri General Motors ve Chrysler’e 17.4 milyar dolarlık kredi desteği verilecek.

Otomotiv devlerine can simidi

Küresel kriz nedeniyle zor günler geçiren ABD’li otomotiv şirketlerine hükümet can simidi uzattı.

ABD Hükümeti, 700 milyar dolarlık kurtarma paketi kapmasında otomotiv üreticilerine 17.4 milyar dolarlık kredi sağlayacak.

Kredi tutarının 13.4 milyar dolarlık kısmı Aralık ve Ocak aylarında verilecek. Şirketler 31 Mart’ta yeterli durumda olmazlarsa bu krediler geri çağrılacak.

Chrysler kurtarma planı kapsamında Aralık ve Ocak’ta toplam 4 milyar dolar, General Motors (GM) 9.4 milyar dolar alacak. GM Şubat’ta 4 milyar dolar daha alacak.

Ford, yakın dönemde likidite sorunu ile karşı karşıya olmadığını ve devletten destek istemediğini açıkladı. Ford 2011’e kadar vergi öncesi kâra geçmeyi hedefliyor.

BUSH: TEK YOL YENİ KREDİ AÇMAKTI
ABD Başkanı George W. Bush kurtarma planına ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ABD otomotiv sektörünün çökmesine izin vermek sorumlu bir davranış olmayacaktır. Eğer bir şirketin iflasa sürüklendiğini duyarsanız insanlar bundan korkacaktır. Bu durum krizi daha da derinleştirir. Bizim iflası önlememizin tek yolu yeni bir kredi paketini açmaktı.

Otomobil üreticilerine 3 ay süre vereceğiz. Yeniden yaılandırma iflas dışında olmuyorsa kurtarma planı çerçevesinde yasal ve finansal destek verilecek. Böylece tüketiciler ABD otomombillerini almaya devam edecek. Şirketler bütün kredi tutarını geri ödemek zorunda kalacak.”

PAULSON: 350 MİLYAR DOLARLIK DİLİM SERBEST
ABD Hazine Bakanı Henry Paulson da, Bush’un otomobil üreticilerine yardım planını açıklaması sonrasında “Otomobil üreticilerine yardım sonrasında 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin 350 milyar dolarlık ilk dilimini harcamış olduk. ABD Kongresi bu paketin ikinci 350 milyar dolarlık dilimini serbest bırakmalı” dedi.

GM ve Chrysler nakit kaybını önlemek için Kuzey Amerika’daki fabrikalarında üretimi yavaşlatmak ve binlerce çalışanın işine son vermek zorunda kalmıştı. Şirketler hükümetten yardım gelmemesi halinde iflasla karşı karşıya kalacaklarını belirtmişlerdi.

PAKET SENATO’YA TAKILMIŞTI
Otomotiv sektörünü kurtarmak amacıyla hazırlanan 14 milyar dolarlık bir paket, geçen hafta Senatoda Cumhuriyetçilerin engeline takılmıştı. Beyaz Saray, şirketlerin çökmesini engellemek için alternatifler üzerinde çalışıyordu.

Sayfa Yükleniyor...