Özelleştirmeler toparlanmayı bekliyor

Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Aksu, ekonomideki canlanmaya paralel önümüzdeki dönemde özelleştirmelere de yeniden hız verileceğini söyledi.

Özelleştirmeler toparlanmayı bekliyor

Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, global piyasalarda faaliyet gösteren şirketlerin Türkiye'ye ilgisiz kalamayacağını ifade etti ve ''Kriz ortamlarında sermaye bir yere yatırım yapmak durumunda. Sermayeyi bize yöneltebilirsek, Türkiye için önemli bir fırsat olacağını düşünüyoruz. Ona göre de planlarımızı yapıyoruz'' dedi.

Özelleştirme kapsamındaki kuruluş ve tesislerle ilgili son durum hakkında da bilgi veren Aksu, ilk ihalesi iptal olan Milli Piyango İdaresinde geçmiş sürecin vergisel problemler, süre ve kar payı dahil tek tek gözden geçirildiğini vurguladı. Milli Piyangoda yeni bir model oluşturup, yeniden ihaleye çıkılmasının planlandığını belirten Aksu, şöyle devam etti:

''Her şeyi değerlendiriyoruz. Yatırımcılarla ilgili bazı iyileştirmelere de gidebiliriz. Ama sonuç itibariyle biz devlet tarafıyız. Yatırımcıları da düşünüyoruz ama daha çok kamunun menfaatini ön plana alıyoruz.

Bizim bu tür özelleştirmelerde kamuoyunca bilinen bir yöntemimiz var. Bu şekilde yüzlerce özelleştirme gerçekleştirdik. Milli Piyangoda 2. ihalede kamuoyunun kabul ettiği, bizim de kabul edebileceğimiz yeni bir yöntem olabilir. Çalışmalarımız devam ediyor. Piyasalar ne zaman uygun olur, ne zaman hükümet karar verir, yatırımcılar ne zaman hazır olur biz de o zaman ihaleye çıkarız. Sayın Bakanımıza da devamlı brifing veriyoruz. Sanıyorum Milli Piyango özelleştirmesi 2010 yılı içinde bitmiş olur.''

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR
Aksu, köprü ve otoyollar özelleştirmesiyle ilgili çalışmaların da devam ettiğini bildirdi. Bu özelleştirmeyi de ilgilendiren Karayolları Kanun Tasarısının halen Meclis'te olduğuna işaret eden Aksu, şunları söyledi:

''Biz hazırız. Karayolları Kanunu Meclis'ten geçsin, kısa sürede ihaleye çıkarız. Düzenlemenin yeni yasama döneminde çıkmasını bekliyoruz. Köprü ve otoyollar için 10 ile 20 yıl arasında işletme devri olabilir. Süre, siyasi iradenin kararıyla netleşecek. Bu ve buna benzer konuların karara bağlanmasından sonra çalışmalarımızı kısa sürede tamamlarız. Köprü ve otoyol özelleştirmelerinin de 2010 yıl içinde tamamlanacağını düşünüyoruz.

ELEKTRİK DAĞITIM TESİSLERİ
Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Aksu, elektrik dağıtımıyla ilgili çalışmaların da yoğun şekilde sürdüğünü kaydetti.

Daha önce gerçekleştirilen 4 özelleştirme ihalesinde Başkent Elektrik ve Sakarya Elektriğin devrinin yapıldığını, Meram Elektrik Dağıtımın ise önümüzdeki ay devredileceğini bildiren Aksu, Aras Elektrik'te ise Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve bu karara karşı kendilerinin de itirazda bulunduğunu hatırlattı.

Yıl içinde ilana çıkılan Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş., Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş için de 53 adet ön yeterlilik başvurusu yapıldığına işaret eden Aksu, ''Demek ki Elektrik Dağıtım İşletmelerine epey talep var. Şimdi yatırımcılar vergi odası incelemeleriyle, şirket gezilerini yapıyor. 20 Ekim'de teklifleri alacağız. Muhtemelen bunlarda da iyi bir sonuç alacağımızı ümit ediyoruz'' açıklamasında bulundu.

Aksu, 3 Elektrik Dağıtım Şirketine 53 ön yeterlilik başvurusu yapılmasının yabancı ve yerli yatırımcıların ''doğru şirket, doğru yatırım'' durumunda özelleştirmeye ilgilerinin devam ettiğini ortaya koyduğunu da savundu.

Elektrik dağıtımında geriye 11 şirketin kaldığını da belirten Aksu, bu şirketlerle ilgili çalışmaların da devam ettiğini ifade etti. Çeşitli kriterler ve yatırımcılardan gelecek talebe göre ilana çıkacak 3. grup Elektrik Dağıtım Şirketlerini de belirleyeceklerini dile getiren Aksu, ''Ama hangisi önce olursa olsun hedefimiz Elektrik Dağıtımını tamamen özelleştirmek. Stratejik Planda da Elektrik Dağıtım İşletmelerinin tümünün 2010 yılı sonuna kadar özelleştirilmesini hedefliyoruz'' dedi.

ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİ
Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Aksu, sırada elektrik üretim tesislerinin bulunduğuna da dikkat çekerek, bu özelleştirmeler için bir danışman firma tutulduğunu ve önümüzdeki 20-30 yılı da kapsayacak şekilde üretim analizleri yapıldığını söyledi. Aksu, irili ufaklı 28 santralin özelleştirilmesiyle ilgili sürecin de Kasım-Aralık aylarında başlamasının öngörüldüğünü belirtti.

Kamu bankalarıyla ilgili şu aşamada bir gelişme olmadığını da kaydeden Aksu, daha sonra şu değerlendirmelerde bulundu:

''Son dönemde bize gelen uluslararası kuruluşlar, uluslararası yatırım bankaları, aracı kuruluşlar ve büyük yatırım şirketlerinin Türkiye'deki işlerini takip edenlerin sayısı arttı. Bu dönemde sürekli randevu talepleri var. Dağıtım özelleştirmeleri için danışmanlık ihalesi açtık. 12 tane yatırım bankası danışmanlık teklifinde bulundu. Bunların çoğu uluslararası yatırım bankaları. Demek ki Türkiye'deki özelleştirmelere dışarıda bir talep var. Ben, yeni dönemde Türkiye'deki özelleştirmelerde çok daha iyi şeyler olacağını ümit ediyorum. 2010'da çok daha olumlu sonuçlar alacağız.''

Sayfa Yükleniyor...