Özen: Not artışları yatırımı hızlandırıyor

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ekonomide ve sektörde yaşanan güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Özen: Not artışları yatırımı hızlandırıyor

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, şu anda Türkiye için güneşli günler olduğunu belirterek, "Ama biraz bulutlar da var. Bu bulutlardan da kurtulmak lazım diye düşünüyorum. Bu da verimlilikten geçiyor, verim artışı lazım" dedi.

Özen, ekonomide toplam verimlilik artabilirse güneşli günlerin kalıcı olabileceğini söyledi.

'KAR AÇIKLARKEN ÇEKİNİYORUZ'
Bir bankacı olarak kar rakamları hakkında çekinerek konuştuklarını aktaran Özen, daha fazla analiz edilerek bankaların nereden kar ettiğine bakılması gerektiğini dile getirdi.

Açıkladıkları kardan memnun olduklarını kaydeden Garanti Bankası Genel Müdürü, bu rakamlarda önemli işaretlerin de olduğunun altını çizdi.

Faiz gelirlerinde 2012'nin son çeyreği ile 2013'ün ilk çeyreğinde bir fark olmadığına dikkati çeken Özen, konuşmasına şöyle devam etti:

"Büyümesi gerekiyordu ama büyümemiş. Önemli bir sinyaldi bence. Çok dikkat edilmesi gereken bir şey. Kredilerde bir büyüme var. Ama mevduatta kredilerden çok daha düşük bir büyüme var. Yani yıllık kredi artış hızı yüzde 23'ler seviyesinde devam ediyor. Mevduatı yıllıklandırdığınız zaman yüzde 8-9'lar seviyesinde oluyor. Zaten Türk bankacılık sektörünün kredi mevduat oranına baktığımız zaman yüzde 100'leri geçmiş durumda. Bu tempoda gidersek daha da artacak. Bunun yüzde 125'lere, yüzde 135'lere kadar gideceğini görüyorum. Bu seviyelere kadar da bir manevra alanımızın olduğunu düşünüyorum. Ama onun dışında yüzde 150'lere gitmek endişe yaratır. Orada dikkat etmemiz gerekiyor.

Bankacılık sektörü ilk çeyrekte büyümeyi sağladı. İyi bir ilk çeyrek açıkladığını düşünüyorum. İlk çeyrekteki rakamların diğer çeyreklerde olması zor diye düşünüyorum. Çünkü ilk çeyrek rakamlarında kardan bahsettiniz, zaten onun içerisinde çok ciddi menkul kıymet karları var, temettü gelirleri var. Menkul kıymet karları sürdürülebilir bir şey değildir. Son 8-9 çeyrektir bunu sürdürdük, çünkü Türkiye'de çok güzel bir faizlerin düşme trendi var."

'SİNYAL HAZİRAN'DA GELEBİLİR'
Özen, S&P'den not artışına ilişkin ilk sinyalin Haziran ayındaki toplantıda gelebileceğini söyledi.

Bankacılık sektöründe büyümenin fonlara erişimin kolaylaşmasıyla birlikte hızlandığını anlatan Özen, bankacılık sektörünü not artışıyla beraber çok ciddi bir büyümenin beklediğini kaydetti.

Not artışlarının doğrudan yatırımları hızlandırdığını ifade eden Özen, not artırımıyla beraber büyük fonlardan pay almaya başlanacağını belirtti.

'MERKEZ BANKASI BAŞARILI'
Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinde sona geldiğini ancak biraz daha yerinin olduğunu dile getiren Özen, Merkez Bankası'nın şimdiye kadar başarılı bulduğunu söyledi.

BANKALARIN ALDIĞI ÜCRET VE KOMİSYONLAR
Düşük faiz ortamında faaliyet gösteren bankalarda ücret ve komisyon gelirlerinin artmasının kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Özen, bankacılık sektörünün ücret ve komisyonları artırmak zorunda olduğunu savundu.

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, "Yaptığımız hizmetin, yarattığımız müşteri memnuniyetinin karşılığını almamız gayet doğal" dedi.

Özen, işlemsizlik komisyonunun alınmaması, komisyonlar konusunda şeffaf olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...