Pamir: Petroldeki artışta spekülatör etkisi var

Enerji uzmanı Necdet Pamir, Libya'ya operasyon sonrasında petrol fiyatlarında görülen artışta spekülatörlerin etkisi olduğunu söyledi. Pamir'e göre, OPEC'in ve IEA'nın elindeki miktarlar fiyatlardaki artışı önleyecek.

Pamir: Petroldeki artışta spekülatör etkisi var

Libya'ya hafta sonu başlayan operasyon petrol fiyatlarında bir miktar artışa neden oldu.


Brent petrolünün varil fiyatı, Ortadoğu'da gerginliğin yayılmasıyla artan arza ilişkin endişelerle 115 dolara yakın seviyede destek bulurken, Japonya'dan gelecek talep konusundaki belirsizlik kazanımları sınırladı. ABD ham petrolü de 102 dolarda seyrediyor.

NTV yayınına katılan enerji uzmanı Necdet Pamir, operasyonun petrol fiyatlarına etkisini değerlendirdi.

Pamir şunları söyledi: "Petrolün bu gibi işlerin içinde olmadığını varsaymak fazla iyimserlik olur. Sadece buna endekslersek de resmin bütününü kaçırabiliriz. Libya'nın 1.8 milyon varillik bir üretimi var. Bu 400 bin varile kadar geriledi. Bugün dünyada 88 milyon varil üretiliyor, buna yakın miktar tüketiliyor. Fiyatlarda gördüğümüz etki fiziki etkinin çok ötesinde spekülatörlerin de katkısıyla oluyor.

OPEC VE IEA BİR SÜRE RAHATLATACAK
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) geliştirdiği bir takım önlemler var. Günde 2 milyon varil salınırsa bu bizi iki sene götürebiliyor. Bu birinci iyi haber. İkincisi OPEC'in elinde birkaç yıl öncesine göre günde 4.8 milyon varillik yedek kapasite var. Hem OPEC'in, hem de IEA'nın elindeki miktarlar bizi belli bir süre rahatlatacak ve fiyatları yukarı çekmeyecek mahiyette.

TÜRKİYE'YE ETKİSİ OLACAK
Libya, Avrupa'nın hafif petrol ve kükürtsüz petrol ihtiyacına yanıt veriyor. Operasyonlar sonrasında spekülasyonların etkisiyle son birkaç günde 3-4 dolar yükseldi. Bunun kaçınılmaz olarak Türkiye'ye etkisi olacak. Türkiye'ye yansıyan fiyatta yüzde 66 vergi var. Tüketiciye bu sıkıntı çektirilmemeli. Bize benzer vergi uygulayan tek ülke İngiltere, onlar da vergide düşüş sağladılar. Yüzde 66'sında vergi oluşturduğu için kimsenin zam yapmamasında ya da vergiyi aşağı çekmekte yarar var. Otogazınkini artırırsınız mazotu ve kurşunu düşürürsünüz yine toplamda 35 milyar vergiyi toplarsınız."

Sayfa Yükleniyor...