Papandreu: Kurtarma planı aramıyoruz

Yunanistan Başbakanı Papandreu, Yunanistan'ın borçlarını etkin bir şekilde düşürecek bir AB kurtarma planı aramadığını söyledi. Papandreu, Yunanistan'ın siyasi desteğe ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Papandreu: Kurtarma planı aramıyoruz

Yunanistan Başbakanı George Papandreu, Yunanistan'ın borçlarını etkin bir şekilde düşürecek bir Avrupa Birliği (AB) kurtarma planı aramadığını bildirdi.

Papandreu BBC'ye verdiği demeçte, Yunanistan'ın diğer ülkeler ile aynı faiz oranında borçlanabilmesine olanak sağlayacak siyasi desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

Yunanistan'da geçen yıl yapılan seçimlerde ''değişim'' sloganı ile iktidara gelen partisine yönelik halkın desteğinin bulunduğunu ifade eden Papandreu, ''bize zaman ve destek verin. Ben finansal destek hakkında değil siyasi destek hakkında konuşuyorum. Söylediklerimizi yerine getirip yeniden kredibl ülke olacağız'' dedi.

Yunanistan'ın bu aşamada bir borçlanma ihtiyacı içinde olmadığını, borçlanma ihtiyacının gelecek Mart ayı ortalarını kapsadığını ifade eden Papandreu, ''söylediklerimiz basit. Yüksek faiz ile değil, diğer ülkelerin borçlanabildiği faiz oranlarının aynısı ile borçlanmak istiyoruz. Yüksek faiz, Yunanistan'ın bütçe açığının düşürülmesine sekte vurma olasılığı var.'' şeklinde konuştu.

Almanya'da yayımlanan Der Spiegel dergisinde yer alan bir haberde, avro bölgesi ülkelerinin Yunanistan'a 25 milyar avro yardım için çalışma içinde bulundukları belirtilirken, Almanya Maliye Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, söz konusu haberin tümüyle yanlış olduğunu bildirmişti.

Avrupa'nın en büyük bütçe açığına sahip olan ülkelerden biri olan Yunanistan, gelecek 3 yıl içinde bu açığı indirmeyi planlıyor. Bu çerçevede Yunanistan, halen Gayri Safi Yurt içi Hasılanın (GSYİH) yüzde 12,7'sine ulaşan bütçe açığını yüzde 2,8'e indirecek. Ayrıca, Yunanistan'ın borcu GSYİH'sını geçmiş durumda bulunuyor.

YARDIM HABERİNE YALANLAMA GELDİ
Avrupa Komisyonu, Alman Der Spiegel dergisinde yer alan Avrupa ülkelerinin Yunanistan için yardım planı üzerinde çalıştığı haberini yalanladı.

Komisyon, böyle bir plan olmadığını çünkü Yunanistan'ın kendilerinden tek bir Euro'luk yardım bile istemediğini söyledi.

Diğer yandan Almanya Maliye Bakanlığı, Yunanistan'ın Nisan ayındaki finansman ihtiyacı karşılayabileceği görüşünde olduklarını söyledi.

Bakanlık, Avrupa Birliği'nin Yunanistan sorunu çerçevesinde yeni kurallar ve yaptırımları ele alabileceğini ifade etti.

Almanya'da yayımlanan haftalık Der Spiegel dergisinde yer alan bir habere göre, Alman Maliye Bakanlığı, Euro kullanan ülkelerin Yunanistan'a 20 ile 25 milyar Euro arasında yardım sağlayacağı bir plan üzerinde çalıştığı belirtiliyordu.

LAGARDE: SORUNU IMF'YLE ÇÖZMEMELİYİZ
Fransa Bakanı Christine Lagarde ise, Yunanistan’ın mali sorunlarının IMF’yle değil, Euro Bölgesi içinde çözülmesi gerektiğini söyledi. Yunan basınına demeç veren Lagarde, Yunanistan’ın mevcut planının yeterli olmaması halinde yeni önlemler almaya hazır olması gerektiğini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...