Petrol bitiyor, dört Suudi Arabistan daha gerek

IEA Başekonomisti Birol, 2010'dan itibaren petrol sıkıntısının çekilmeye başlanacağını söyledi. Birol'a göre, üretimi aynı seviyelerde tutabilmek için dört tane daha Suudi Arabistan gerekiyor.

Petrol bitiyor, dört Suudi Arabistan daha gerek

Uluslarararası Enerji Ajansı'ndan (IEA) gelen "petrol bitiyor" uyarısı geldi.

Independent'a konuşan  IEA Başekonomisti Fatih Birol. dünyadaki başlıca petrol sahalarının çoğunda, üretimde zirve noktasının aşıldığını ve bu durumun küresel krizden çıkışı engelleyebileceğini söyledi.

Birol, insanların ve çok sayıda hükümetin petrolün tahmin edilenden de hızlı tükendiği ve küresel petrol üretiminin 10 yıl içinde zirve yapacağını görmezden geldiğine dikkat çekti.

Petrol üreten ülkelerde kronik bir yatırım eksikliği olduğunu belirten Fatih Birol, bu durumun gelecek beş yıl içinde küresel ekonomik krizden çıkış umutlarını söndürebileceğini kaydetti.

Fatih Birol, 2010'dan itibaren petrol sıkıntısının çekilmeye başlanmasıyla çoğu Ortadoğu'daki petrol üreticisi ülkelerin pazar gücünün artacağını söyledi.

EN AZ DÖRT S.ARABİSTAN GEREK
Birol sözlerini şöyle sürdürdü: "Birgün petrol bitecek. Hemen bugün ya da yarın değil ama bir gün bitecek. Petrol bizi terk etmeden biz petrolü terk etmeliyiz ve kendimizi o güne hazırlamalıyız. Ne kadar erken başlarsak o kadar iyi. Çünkü tüm ekonomik ve sosyal yapımız petrole bağımlı. Bunu değiştirmek çok zaman ve para gerektiriyor. Dolayısıyla durumu çok ciddiye almalıyız." 

Fatih Birol, dünyada petrole olan talep aynı kalsa bile, üretimi aynı seviyelerde tutabilmek için dört tane daha Suudi Arabistan bulunması gerektiğini ifade etti.

Birol, 2030'a dek artan talebi karşılayabilmek içinse altı Suudi Arabistan gerektiğini vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...