Roubini: Krizde henüz dibi görmedik

‘Piyasa kahini’ olarak tanınan ünlü ekonomist Nouriel Roubini, krizde dip noktanın henüz gelmediğini söyledi. Krizin maliyetinin 3.6 trilyon doları bulduğunu belirten Roubini, Türkiye için görünümün olumlu olduğunu kaydetti.

Roubini: Krizde henüz dibi görmedik

2006 yılında yaptığı küresel durgunluk tahminiyle ünlenen New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini, dünyanın 3’te 2’sinin resesyonda olduğunu söyledi. CNBC-e Araştırma Müdürü Artunç Kocabalkan’ın sorularını yanıtlayan Roubini küresel krizi değerlendirdi.

Roubini, “ABD’de başlayan kriz küresel hale geldi. Dünya ekonomilerinin 3’te 2’si durgunluk yaşıyor. Teknik olarak resesyonda olmayan ülkeler de potansiyellerinin altında büyüyorlar, dolayısıyla kredi koşulları sıkıntıda. Onyıllardır ilk kez tüm dünya, senkronize biçimde durgunlukta” dedi.

BİRKAÇ PAKET DAHA GEREKECEK
2009 ve 2010’a dair tahminlerini aktaran ünlü ekonomist şöyle konuştu: “Benim yaklaşımım karamsar. Obama ve ekibinin ve piyasaları iyi bilmesi elbette olumlu. Hızlı ve agresif adımlar atacaklar. Ancak, birkaç tane daha kurtarma paketi gerekecek. Atılan adımların etkileri ancak, 2010’da hissedilir. 2009 sonuna kadar durgunluk devam edecek. Dünyanın geri kalanı da ABD’nin toparlanmasını bekliyorsa, daha uzun süre bekleyeek. Ayrıca, ABD diğer ülkelerin sorunlarını onların yerine çözemez. Her halükarda, finans piyasalarına küresel bir denetim mekanizması getirilmesi şart. Her yüz ya da bin yılda olması gereken şeyler her yıl olmaya başladı. Bu krizin maliyeti ekonomik, sosyal ve mali açıdan o kadar yüksek ki tekrarı kaldırılamaz.”

KRİZ MALİYETİ 3.6 TRİLYON DOLARI BULDU
Küresel krizin maliyetinin 3.6 trilyon doları bulduğunu kaydeden Roubini, “ABD’de bence artık patlayacak balon kalmadı ama kredi balonunun patlamasının maliyetine dair yeni hesaplamam 3.6 trilyon dolar. Bu rakamın yarısı ABD’ye ait. Daha krizin dip noktasına gelmedik. Ayrıca, enflasyonist baskılardan önce bizi durgunluk-deflasyon sarmalı bekliyor” dedi.

TÜRKİYE İÇİN GÖRÜNÜM OLUMLU
Türkiye’nin görünümünün olumlu olduğunu ifade eden Roubini, “Türkiye için iyi haber, ekonomik yavaşlamayla enflasyonun, hedeflerin altına gelecek olması. Bu durumda, Merkez Bankası daha çok faiz indirebilir. Bu da ekonomiyi canlandıracaktır. Diğer yandan, para birimleri değerlerini yavaş kaybederler. Hızlı bir devalüasyon enflasyon baskısını attırır ve özel sektörü dış borç konusunda zor durumda bırakır” dedi.

DOLAR DEĞER KAYBEDECEK
‘Kriz kahini’ ‘Roubini’nin geleceğe yönelik yeni tahminleri şöyle: “Euro Bölgesi’nde Almanya gibi reformlarını yapmış ülkeler de var, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi geride kalanlar da. Bölgede rekabet sorunu gündeme gelebilir. Fed, Avrupa merkez bankalarına göre daha agresif davranacaktır. Ancak, ABD’de hem mali, hem cari açık var. Bence, dolar değer kaybedecektir

TÜKETİCİ GÜVENİNİN TESİSİ GEREKLİ
Krizin nedeni psikolojik değil, ancak elbette işini, evini ve yatırım portföyünü kaybeden insanlar karamsar olurlar. Krizden çıkmamız için tüketici güveninin tesisi şart. Yetkililer, dünyanın her yerinde, tutarlı planları olduğunu göstermeliler

GETİRİSİ YÜKSEK BONOLARA YÖNELİN
Yatırımcılar riskten uzak durmalı. Hisse senetleri yüzde 50-60 düştü, ekonomi düzelene kadar yüzde 20 daha düşecek. Kaliteli ve getirisi yüksek hazine bonolarına yatırım yapılmalı.”

Sayfa Yükleniyor...