Ruslardan 'rakip gaz hattına katılın' teklifi

Rusya, Nabucco projesine rakip olarak planladığı Güney Akım doğalgaz boru hattı projesine Türkiye'nin katılmasını önerdi.

Ruslardan 'rakip gaz hattına katılın' teklifi

Rus haber ajanslarının verdiği habere göre, Rusya'nın enerji işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Igor Sechin, Moskova'da bulunan Enerji Bakanı Taner Yıldız'a, Rusya'nın Karadeniz üzerinden Doğu Avrupa, Avusturya ve İtalya'ya doğalgaz taşıyacak Güney Akım projesine Türkiye'nin katılmasına açık olduklarını söyledi. Rusya Güney Akım ile Avrupa'ya doğalgaz taşımayı planlıyor.

Moskova'da Bakan Yıldız ile bir araya gelen Sechin, toplantı sonrasında basın mensuplarına "Türk tarafının teklifimizi değerlendireceğini ve teklifimizi daha açık ve çekici kılmak için birlikte çalışabileceğimizi ümit ediyoruz" dedi.

Rusya'nın enerji konusundaki en üst yetkilisi olan Sechin, şu andaki planlara göre Türkiye topraklarından geçmeyen Güney Akım boru hattı projesinde Türkiye'nin nasıl bir rol alabileceği konusunda açıklama getirmedi.

Türkiye'nin önündeki bütün teklifleri değerlendireceğini söyleyen Yıldız da, Türkiye'nin görüşüne göre Nabucco ile Güney Akım'ın birbirine rakip olmadığını belirtti.

Interfax ajansının haberine göre Yıldız, "Değerlendirilen projeleri birbirine rakip görmüyoruz. Her birinin gelişim süreci farklı" dedi.

Sechin, Rusya'nın Türkiye'ye yaptığı önerinin Nabucco'nun başarısını engellemeyi hedeflediğini sie saklamadı.

Itar-Tass haberine göre Rusya'nın teklifinin (Türkiye'ye) Nabucco'dan daha fazla ne yarar sağlayacağı konusunda Sechin, "Projelerin maliyet hesapları, bütün etkenlerin koordinasyonu ve toplam verimlilik hangi projenin daha iyi olduğunu gösterecektir" dedi.

Rusya, Pazartesi günü Nabucco'nun potansiyel doğalgaz tedarikçilerinden biri olarak görülen Azerbaycan'dan doğalgaz satın almak için bu ülkeyle yaptığı anlaşmayla Nabucco'ya darbe vurmuştu.

Sayfa Yükleniyor...