Rusya'ya 100 bin ton beyaz et ihracı planlanıyor

Türkiye'ye 500 bin ton kota tahsis eden Rusya'ya kapasite yetersizliği nedeniyle ilk yıl kotanın beşte biri kadar ihracat yapılması yönünde görüş birliği oluştu.

Rusya'ya 100 bin ton beyaz et ihracı planlanıyor

Türkiye'yi geçen hafta ziyaret eden Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin'in en kısa zamanda Rusya'ya beyaz et ihracatı başlayacağını açıklamasının ardından Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğünde sektör temsilcileriyle yürütülen çalışmada son aşamaya gelindi.

CNBC-e'nin elde ettiği bilgiye göre çalışmada Türkiye'nin Rusya'ya ilk yıl 100 bin tonluk ihracat yapabileceği konusunda görüşü hakim oldu. Rusya Türkiye'ye 500 bin ton kota tahsis etmişti. Türkiye'nin, Rusya'nın istediği miktarı kapasite yetersizliği nedeniyle karşılayamayacağı belirtildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın verilerine göre, Türkiye'nin yıllık beyaz et üretim kapasitesi 1 milyon 250 bin ton, iç tüketim 1 milyon 150 ton seviyesinde bulunuyor.

Türkiye'nin kararını önümüzdeki hafta Rusya tarafına iletmesi bekleniyor. Gelecek yıllarda ise beyaz et sektöründe kapasite artırımına bağlı olarak Rusya'ya yapılan ihracatın artması planlanıyor.

Rusya'ya beyaz et ihracatı için ilk aşamada 6 üretici yeterli bulundu. Yapılan incelemelerde 11 üreticinin daha teknik eksiklikleri giderdikten sonra ihracata başlayabileceği belirtildi. Üreticilerin fiyat tutturabilmek için ise hükümetten destek istediği kaydediliyor.

Sayfa Yükleniyor...