Sanayide çarklar dönmeye başlıyor

Sanayi üretiminin öncü göstergesi kapasite kullanım oranı Mayıs'ta 12 puan azalışla yüzde 70.4 oldu. Kapasitede Nisan'a göre 3.6 puan artış yaşandı.

Sanayide çarklar dönmeye başlıyor

Krizin vurduğu sanayi üretiminin öncü göstergesi olan kapasite kullanım oranı Mayıs ayında da düşüşünü sürdürdü. Ancak bir önceki aya göre toparlanma dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 12 puan azalışla yüzde 70.4 oldu.

CNBC-e anketinde Mayıs ayı kapasite kullanım oranının yüzde 68.8 olması bekleniyordu.

Kapasite kullanımında bir önceki aya göre 3.6 puan artış yaşandı. Mayıs ayındaki kapasite kullanım oranı son 6 ayın en yüksek düzeyine yükseldi. Kapasitede bu yıl ilk kez yüzde 70'in üzerine çıkıldı.

Son üç aydaki veriler de düüşün hız kestiğini ortaya koyuyor. Kapasite kullanımı Mart'ta önceki yıla göre 16.5 puan, Nisan'da 14.9 puan ve Mayıs'ta 12 puan azaldı.

Uzmanlar, verinin toparlanmaya işaret etse de en kötünün geride kaldığı anlamına gelmediğini belirtiyor.

ŞUBAT'TA DİBİ GÖRDÜ
Kapasite kullanımı Şubat ayında yüzde 63.8 ile tarihin en düşük düzeyine inmişti. Bu oran Mart'ta yüzde 64.7, Nisan'da yüzde 66.8 olmuştu.

İç pazarda talep yetersizliği, yüzde 53.5'le işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni olarak belirlendi. Onu yüzde 31.7'yle dış pazarda talep yetersizliği ve yüzde 3.6'yla mali imkansızlıklar izledi.

İşyerlerinde Mayıs ayı üretim miktarı bir önceki aya göre yüzde 7.6, satış miktarı da yüzde 6.4 artış gösterdi. Haziran ayında üretim miktarının yüzde 6.7, satış miktarının yüzde 6.2 artması bekleniyor.

OTOMOTİVDE KAPASİTE YÜZDE 68.4
İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre kapasite  kullanımı en düşük sektör, yüzde 45.8 ile büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu.

Onu, yüzde 62.1 ile derinin işlenmesi bavul,çanta vb., yüzde 64.3 ile  mobilya imalatı, yüzde 65.1 ile metal eşya sanayi izledi.

Mayıs ayında kapasite kullanım oranları, gıda ürünleri ve içecek  imalatında yüzde 68.6, tütün ürünleri imalatı yüzde 74.3, tekstil ürünleri  imalatı yüzde 71.6, ana metal  sanayi imalatı yüzde 71.9, taşıt araçları ve karoseri imalatı yüzde 68.4 oldu.

Sayfa Yükleniyor...