Seçim sonucu piyasaları nasıl etkiledi?

Seçimin etkisi sınırlı oldu. Sabah saatlerinde 1,70'in üzerine çıkan dolar 1,69'a geriledi. Borsada yüzde 2.15'lik kayıp yaşandı.

Seçim sonucu piyasaları nasıl etkiledi?

Yerel seçim sonuçlarının piyasalara etkisi sınırlı oldu. Haftanın ilk işlem gününde borsada düşüş, dolarda yükseliş gözlendi.

Bankalararası piyasada dolar ilk işlemlerde 1,70 lira seviyesinin üzerinde güne başlarken bankacılar yükselişte yerel seçim sonuçlarının sınırlı etkisi olduğunu belirttiler.

Global piyasalardaki sert düşüşleri ve ABD'li otomotiv firmalarındaki gelişmelere dikkat çeken bankacılar bundan sonra IMF ile ilgili gelişmelerin daha hızlıca gündeme gelebileceğini söylediler.

Bankalararası piyasadan bu ay 1,8250 seviyesine yükselerek tarihi rekorunu kıran ve cuma günü spot kapanışında 1,6680 en iyi dolar alış kotasyonları bugün 1,7090 TL'ye kadar çıktı. Ancak daha sonra kur yeniden 1,70'in altına indi.

İMKB seçim sonrasında haftaya düşüşle başladı. ABD'de otomotiv devlerinin yapılandırma planlarının reddedilmesi borsalarda satışa neden oldu.

İMKB Ulusal 100 Endeksi yüzde 2.45 düşüşle 25 bin 67 puandan güne başladı. Endeks ilk seansı 618 puan düşüşle 25 bin 78 puandan tamamladı. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 2.41 oldu.

Borsa ikinci seansta da satıcılı seyrini sürdürdü ve günü yüzde 2.15 düşüşle tamamladı. Endeks 553 puan kayıpla 25 bin 143 puana indi.

Uzmanlar seçim sonuçlarının borsanın genel trendinde çok etkisi olmayacağını düşünüyor.

Tera Menkul Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Çolak, "Bugünü ekside kapatabiliriz çünkü  yurtdışı da ekside. Ancak, çok uzun süreli olmayacaktır diye düşünüyorum, yarın endeks tekrar toparlar" dedi.

İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan, "Seçim sonuçlarının  piyasa için negatif bir sürpriz olduğunu düşünmekle beraber, etkinin kısa vadeli olacağını yarın açıklanacak  2008 yılına ait büyüme verilerinin, IMF ile ilgili beklentilerin ve yurt dışı piyasalardaki gelişmelerin piyasa için  belirleyici olacağını düşünüyoruz" şeklinde görüş belirtti.

Ata Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Osman Büyükgöksu, "Yurtdışı borsalardaki kayıplar göz önüne alındığında İMKB'de bu hafta içinde  24 bin 500 puana doğru bir geri çekilme olabilir. Eğer
satışlar devam ederse, bu geri çekilme en fazla 24 bin 100  puana kadar sürebilir. Çünkü IMF ile anlaşmaya yönelik beklenti var" dedi.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Haftaya başlarken yerel seçim sonuçları ile ABD’den gelen otomobil üreticilerine ilişkin olumsuz haberler gündemin ilk sıralarını teşkil ediyor. Seçim sonuçlarına göre iktidar partisi AKP'nin oy kaybına uğraması beklenmedik bir gelişme olsa da mevcut siyasi konjonktür üzerinde majör bir etkiye yol açmayacağı nedeniyle mali piyasalar üzerinde pek de belirleyici olmayacağı kanaatindeyiz. ABD'de yönetimin GM ve Chrysler'in sunduğu planları beklenmedik bir şekilde kabul etmemesi ve iflası dahi opsiyonlar arasında sunması küresel risk iştahında azalmaya yol açtı" diye konuştu.

Seçim sonuçların kur ve faizde etkisiz kaldığını belirten Keresteci "Seçimlerin sona ermesiyle birlikte AKP’nin kayıplarının önemli bir kısmının ekonomik krize bağlanması IMF anlaşmasını kısa sürede gündeme getirebilir. Dolar/TL kuru ABD otomobil üreticileri kaynaklı haberler ve euro/dolar paritesindeki düşüş nedeniyle sabah saatlerinde 1.70 seviyesine yaklaştı. cuma kapanış ile bu sabah açılış arasındaki farkın gün içerisinde kapanma ihtimali teknik olarak güçlü görünüyor."

KUR YURTDIŞINI İZLEYECEK
Başka bir bankanın tahvil/bono masası müdürü ise, "Bence bu seçim sonuçları IMF ile bir anlaşma açısından bakıldığında olumlu bir gelişme. Daha yüksek bir oy oranı IMF ile anlaşma sürecinde sürüncemelere neden olabilirdi. Kur ve faiz seçim sonuçları nedeniyle bir miktar yukarı gidebilir ancak sonuçta para piyasaları yurtdışı piyasaları izlemeye devam edecek" dedi.

Nomura Ekonomisti Serhan Çevik de "Hükümet duruma istikrar kazandırmaya çalışacaktır ve bu da hükümeti en kısa sürede IMF ile anlaşma yapmaya zorlayacaktır" diye konuştu.

Obama yönetiminin oluşturduğu otomotiv çalışma komisyonu General Motors ve Chrysler'ın sunduğu yeniden yapılanma planlarını uygun bulmadı ve şirketleri borçlarını iflas altında yeniden yapılandırmaya gidebilecekleri konusunda uyarıda bulundu.

Sayfa Yükleniyor...