Şimşek: Bu yıl yüzde 5 civarında büyürüz

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'de büyümenin bu yıl yavaşlayarak yüzde 5 civarında olacağını söyledi.

Şimşek: Bu yıl yüzde 5 civarında büyürüz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 8 büyüdüğünü ve kamu maliyesinin iyi durumda olduğunu söyledi.

Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri'nde katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, "Türk ekonomisinin temelleri çok güçlü olduğu için 2010'da çok güçlü bir toparlanma gördük; büyümenin yavaşlayarak bu yıl yüzde 5 seviyelerinde gerçekleşmesini öngörüyoruz" dedi.

Hükümetin 2010 yılı için büyüme beklentisi yüzde 6.8 seviyesinde bulunuyordu ancak güçlü üretim verileri sonrası büyümenin bu öngörünün üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. TÜİK 2010 büyüme verilerini 31 Mart'ta açıklayacak.

Türk ekonomisinin mevcut petrol fiyatlarını kaldıracak güçte olduğunu kaydeden Şimşek, "Yüksek petrol fiyatı daha yüksek cari işlemler açığı demek, muhtemelen yüksek enflasyon ve düşük gayri safi yurt içi hasıla demek; ama biz Türk ekonomisinin mevcut petrol fiyatıyla baş edebileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin finansal durumunun iyi durumda olduğunu tekrarlayarak, net kamu borcunun GSYH'ye oranının AB ülkelerindekinin yarısından az altında olduğunu söyledi ve "Şu anda yüzde 30'un altında" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Aralık ayında yaptığı açıklamada, brüt kamu borcunun GSYH'ya oranının 2010 yılında yüzde 41.4 ile öngörülen altında olacağını açıklamıştı.

Türkiye'nin mevcut kredi notlarının olması gereken seviyenin altında olduğunu ifade eden Şimşek, "Piyasalar Türkiye'yi BBB ya da A- olarak fiyatlıyor; önemli olan piyasanın nasıl fiyatladığıdır. Ama tabii ki, derecelendirme kuruluşları notumuzu artırırsa bundan memnun oluruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin mevcut notları Fitch'e göre BB+ ile yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak, S&P ve Moody's'e göre de sırasıyla BB ve Ba2 ile yatırım yapılabilir seviyesinin iki basamak altında bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...