Şimşek: Sıkıntıların farkındayız, temkinliyiz

Maliye Bakanı Şimşek, dünyadaki sıkıntıların farkında olduklarını belirterek, ''O nedenle temkinliyiz. İlk yarının performansı devam edecek şekilde bakmıyoruz"' dedi.

Şimşek: Sıkıntıların farkındayız, temkinliyiz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinde yaşanan finans ve reel ekonomik krize işaret ederek, krizden çıkış trendine geçen yıl girildiğini, ancak toparlanmanın hala zayıf ve kırılgan olduğunu söyledi.

Makro ekonomik temeller açısından gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında bir ayrışmanın söz konusu olduğuna dikkati çeken Şimşek, büyümenin de esas itibarıyla gelişmekte olan ülkelerde yoğunlaştığını belirtti.

Şimşek, ''Tabii ki dünyanın diğer bütün motorları güçlü bir şekilde çalışmıyorsa, hele eğer istihdam yaratamıyorsa, bu önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri zayıflatıyor'' dedi.

Orta vadede dünyada kriz öncesi yakalanan büyümenin tekrar yakalanmasının zaman alacağını ifade eden Şimşek, sonuçta nispeten yavaş bir büyüme süreciyle karşı karşıya kalındığını söyledi.

Türkiye'nin ise bu süreçte şanslı olduğunu, ülkedeki bankacılık sektörü, hane halkı bilançosu ve devletin bilançosunda çok önemli bir tahribat yaşanmadığı için ortalık toz dumanken etkilenme olduğunu, ancak ortalık yatışınca krizden hızlı bir çıkış dönemine girildiğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

''Çok güçlü bir büyümeyle şu anda Türkiye yoluna devam ediyor. Bu büyümenin devam etmesi için bazı koşullar var. Orta vadeye baktığımız zaman Türkiye'nin diğer ülkelere oranla, en azından Avrupa'ya oranla çok güçlü şekilde büyüyeceğine dair çok güçlü sinyaller ve altyapı var.

Bugün Türkiye'nin risk primlerine baktığımız zaman birçok avro bölgesi ülkelere göre çok daha iyi noktadayız. İyi bir performansımız var. Bu performans, garanti de değil, tesadüf de değil. Tesadüf değil. Çünkü son 8 yıldır yapılan iyi uygulamaları ve yapısal reformları yansıtıyor. Garanti değil. Çünkü dünya zayıfken biz bir ada değiliz. Tabii ki etkileneceğiz. Bundan sonra sürdürülebilir, güçlü büyümeyi devam ettirmek için bunun altyapısının reform anlamında güçlendirilmesi gerekiyor. Son yapılan anayasa değişikliğini, öyle inanıyorum ki Türkiye'nin bundan sonraki çıkışın kapısını aralayan çok önemli bir reform olarak görüyorum.

Biz bundan sonraki dönemde de yine çok önemli biri çıkışın temellerini yakalama anlamında bir fırsat yakalamış oluyoruz. Kamu sektöründe çok daha köklü reformlar yapılabilir diye düşünüyorum.''

Sayfa Yükleniyor...