Sinop için 'nükleer' imza

Sinop'ta 22 milyar dolara mal olacak nükleer santral projesi için Japonya ile hükümetlerarası anlaşma imzalandı. İmza töreni sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan Japonya Başbakanı'na 'olimpiyatlardan çekilin' teklifi yaptığını söyledi.

Sinop için 'nükleer' imza

Türkiye ile Japonya arasında Sinop'ta inşa edilecek ve 22 milyar dolara mal olacak nükleer santral projesi için hükümetlerarası anlaşma imzalandı.

İmzalar bugün Ankara'da Başbakan Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından atıldı.

İmza töreni sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan şunları söyledi:

"Japonyanın Mitsubishi firmasıyla katılacağı bir adımla birlikte Türkiye-Japonya arasında bu adımı atmış bulunuyoruz. Temenni ederim ki kısa bir süre içeriesinde onu da sayın Başbakan'la görüştüm.

Yani süreyi 10 yıl olarak değil bunu daha kısa bir süre kesmek suretiyle inşallah kısa sürede bitirelim dedik. Bu yatırım 22 milyar dolarlık bir yatırımdır. Bu yatırımın Türkiye'ye gelecek olması önemlidir."

'OLİMPİYATLARDAN ÇEKİLİN'
Erdoğan, basın toplantısında Japonya Başbakanı Abe'ye olimpiyatlarla ilgili yaptığı teklifi de anlattı.

2020 Olimpiyat Oyunları için Tokyo ile İstanbul'un rakip olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Japonya bu Olimpiyatları daha önceden yaptı. Sayın Başbakan'a 'çekilin' dedim. 'Bu olimpiyatı da biz yapalım' dedim. Herhalde Tokyo Valisi'ne bu talimatı verecektir" diye konuştu.

'O ZAMANLAR UFAKTIM'
Abe'nin Erdoğan'ın bu espirili teklifine yanıtı ise şöyle oldu: "Japonya olimpiyatları 1964 yılında almıştı. Ben daha o zaman çok ufaktım. Bu güzel duyguyu bir kez daha yaşamak isteriz. Yalnız benim sizden bir ricam var, biz kazanırsak ilk tebrik eden siz olun, siz kazanırsanız da ilk tebrik eden biz olacağız."

Erdoğan ayrıca İzmit geçişi projesi ve Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprü için de Japon teknolojisinden yararlanmak istediklerini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...