'Sorunlu kredi kartlarında paniğe gerek yok'

BKM Genel Müdürü Özinal, yüzde 9.45'e çıkan sorunlu kredi kartı hacminde yıl sonunda artış olacağını ancak bunun panik yaratacak bir gelişme olmadığını kaydetti.

'Sorunlu kredi kartlarında paniğe gerek yok'

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, yüzde 9.45 seviyelerinde olan sorunlu banka kredi kartı hacminde yıl sonuna doğru işsizlik ve ekonomik koşullara bağlı olarak bir miktar artış olsa da bunun panik yaratacak, bankaların kârlılığını engelleyecek bir düzeye gelmesini beklemediğini söyledi.

BKM'nin banka ve kredi kartı kullanımı araştırması sonuçlarına yönelik toplantıda gazetecilerin sorusu üzerine Özinal, sorunlu kredi kartı oranının kişi sayısı bazında yüzde 4.5 düzeyinde olduğunu hatırlatarak burada da yıl sonunda hafif bir artış olabileceğini söyledi.

Özinal, "2000-2001'de sorunlu kredi kartı oranı (hacimde) yüzde 11-12'lere çıkmıştı. İşsizliğe paralel yıl sonunda bir miktar artış olabilir. AB ortalaması yüzde 11-12, İngiltere'de yüzde 12-15, ABD'de ise yüzde 14-15 seviyesinde. Evet bir sorun var ama bu bankaların kârlılığını engelleyen bir sorun değil... Panik yaratacak bir gelişme olacağını sanmıyorum" dedi.

MÜŞTERİLERİN YÜZDE 95'İ SORUNSUZ
Müşteri sayısı açısından bakıldığında ise yüzde 95 müşterinin sorunsuz olmasının önemli olduğuna işaret eden Özinal, sorunlu kredi kartları oranının ekonomik krize bağlı bir miktar artmasının normal olduğunu ancak iyileşmeyle birlikte bunun ortadan kalkacağını söyledi.

10 ALIŞVERİŞTEN 6'SI KARTLA
BKM tarafından yayınlanan Kart Monitör 2009 sonuçlarına göre, alışverişlerin yüzde 65'i kartla yapılırken, taksit uygulayan sektörlerde bu oran yüzde 80'lere yükseliyor. Kart kullanıcılarının yüzde 80'i borcunun tamamını ödüyor.

Sayfa Yükleniyor...