S&P: Yeni not artışı olabilir

S&P Türkiye analisti Frank Gill, kredi notunda yeni bir artışın söz konusu olabileceğini bunun dış finansman ihtiyacı ve içeride alınacak kararlara bağlı olduğunu kaydetti.

S&P Türkiye analisti Frank Gill, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde kredi notununu artırılmasının belli kriterlere bağlı olduğunu söyledi.


CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Gill, dış finansman ihtiyacının Türkiye açısından önemli olduğunu belirterek,  ‘Türkiye’nin cari açığı ve bunun borçlanmaya olan etkisi önemli. Burada yaşanacak olumlu gelişmeler not artışını getirebilir." diye konuştu.

Frank Gill, IMF ile anlaşma olsun ya da olmasın Türkiye’nin kararlarını kendi içerisinde alacağına dikkat çekerek, kayıtdışı ile mücadele ve yerel yönetimlerin borç yüküne ilişkin hükümetin nasıl kararlar alacağına bakılacağını söyledi.

Frank Gill şu noktaların altını çizdi: "Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesi kararı çeşitli faktörlerin kombinasyonu olarak alınan bir karar. Sürdürülebilir bir faiz dışı fazla ve bankacılık reformlarının getirdiği olumlu gelişmelerin sonunda alınan bir karar. Türk bankacılık sektörü dünyada krizin yaşandığı son üç zorlu küresel mali ortamda, çok düşük şüpheli alacak oranını yakaladı.  Ayrıca ülkenin uzun vadeli temel göstergelerine bakıyoruz, uzun vadeli temel göstergelerdeki iyileşmeyi göz önüne alıyoruz."

Frank Gill, kredi notunda yeni bir artışın söz konusu olabileceğini ancak bunun dış finansman ihtiyacı ve içeride alınacak kararlara bağlı olduğunu kaydetti.

Gill sözlerini şöyle sürdürdü: "İleride yaşanabilecek olası bir not artışının anahtar unsurlardan biri, Türkiye’nin dış ödemeler dengesi ve dış finansmanında iyileşmesi olacaktır. Türkiye geleneksel olarak cok yüksek bir cari açık veriyordu. Ve bunun borçlanmaya etkisiçok  önemli.  Burada yaşanacak olumlu gelişmeler, ihracatta yaşanacak gelişmelerle Türkiye’nin kredi notu artabilecektir.  Bütün bu gelişmeler  sadece mali kuralın ortaya konmasıyla sağlanmayacak, aynı zamanda,  büyüme ile ilgili olarak tahminler ve borcun GSMH’ye oranındaki düşüş çok önemli katkı veren unsurlar olacak.”

IMF ANLAŞMASI OLSUN YA DA OLMASIN...
Frank Gill, Türkiye ile IMF ilişkilerine ilişkin olarak da şunları söyledi: "Bir IMF anlaşması olsun ya da olmasın politika konusunda alınacak kararlar tümüyle içeride alınacak kararlar olacaktır. Bunlar hükümetin alacağı kararlar. Özellikle ne tür konuların ön plana çıkarılacağı, mali açıdan ne gibi kararlar alınacağı, sadece vergi idaresinin bağımsızlığı değil, kayıtdışı ekonomi ile nasıl mücadele edileceği, yerel idarelerin borç yükünün denetimi konusu önemli. Bütün bunlar Türk hükümetinin vereceği kararlar.

TL'nin değeriyle ilgili değerlendirme yapan Gill, "Türk Lirası değer kazandı. 2003 yılından bu yana bu süreçten söz edebiliriz. Uzun vadeli iyileşmeler ve verimlilik ile ilgili gelişmeler buna neden oldu. Bu olumlu. İşgücü maliyetlerine ilişkin olan trend bu konulardaki gelişmeler çok sınırlı kaldı. İhracat performanslarına baktığımız zaman da bunu görebiliyoruz."

"Mali kuralla ilgili anahtar unsur uygulanması ve saygı duyulması lazım" diyen Gill şöyle konuştu: "Pek çok kural konulabilir bu konuda. Ama konulan kurallara saygı göstermezseniz, o zaman bunun etkisi olmaz. Elbette biz ortalama büyüme tahmini ne kadar buna bakacağız, hedefler ne kadar muhafazakar buna bakacağız. Ancak hükümet ya da sonraki herkesin buna saygı göstermesini bekliyoruz."

Sayfa Yükleniyor...