Standard Ünlü'de ana hissedar Mahmut Ünlü

Standard Ünlü'de ana hissedar olan Mahmut Ünlü bölgenin en büyük yatırım bankasını kurmayı amaçlıyor.

Standard Ünlü'de ana hissedar Mahmut Ünlü

Güney Afrikalı bankacılık grubu Standard Bank, Afrika'ya ve emtia sektörlerine odaklanma stratejisi çerçevesinde Türkiye'de yatırım bankacılığındaki ortaklığı Standard Ünlü'deki payını yüzde 25'e indirirken, yeni ortaklık yapısının ana hissedarı olan Ünlü & Co'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, başta Irak ve Mısır'a odaklanarak bölgedeki en büyük yatırım bankasını oluşturmayı amaçladığını söyledi.

Kurumsal finansman danışmanlığı, sermaye piyasaları, varlık yönetimi gibi alanlarda faaliyet gösteren Standard Ünlü'de, Standard Bank'ın yüzde 67 hissesi bulunuyordu. Standard Bank yüzde 53 hissesini Mahmut Ünlü'ye satmasının ardından Standard Ünlü'deki azınlık hissedarların yüzde 11 payını satın alarak nihai hissesini yüzde 25'e getirmiş olacak. Gerekli izinlerin iki-üç ay içinde alınmasının ardından Standard Ünlü'nün aralarında bulunduğu sekiz grup şirketi, faaliyetlerine Ünlü & Co çatısı altında devam edecek. Standard Ünlü'nün ismi ise Ünlü Securities olarak değişecek.

İşlemin rakamsal değerine ilişkin ise bir açıklama yapılmadı.

Standard Ünlü CEO'su Mahmut Ünlü konuya ilişkin basın toplantısında, "Standard Bank 2007'deki uluslararası gelişmekte olan ülkeler bankası olma stratejisini, Afrika ve emtia sektörlerine uzmanlaşacak banka olarak değiştirdiğini açıklamıştı. Bu bağlamda Rusya ve Arjantin'deki faaliyetlerini satarak bu ülkelerden çıkmışlardı. Türkiye'de ortaklık yapısını değiştirmeye karar vermekle beraber, ortaklığımızı sürdürmeye karar verdik. Son altı aydaki görüşmeler neticesinde Standard Bank'ın yüzde 67 hissesini yüzde 25'e indirmesi için anlaşmaya vardık" dedi.

Standard Bank Yönetici Direktörü Martin Botha da, bölgesel banka olma stratejisi çerçevesinde adım attıklarını söylerken, "Ancak Türkiye bizim için tamamen çekilemeyeceğimiz kadar önemli bir ülke ve bu yapıyla devam edeceğiz. Uzun vadeli ortaklığa bağlı kalarak devam etmek istiyoruz" dedi.

IRAK VE MISIR'A ODAKLANACAK
Standard Bank'la ortaklıklarının stratejik anlamda aynı şekilde Ünlü & Co çatısı altında devam edeceğini söyleyen Ünlü, "Üç tane ana hedefim var. Önümüzdeki üç yıl içinde, varlık yönetim tarafında yeni fonlar kurmak suretiyle büyüme öngörüyoruz. Yatırım bankası platformu oluşturarak risk alımıyla ilgili platform oluşturmak istiyoruz. Bu kurduğumuz platformu çevre ülkelere, bölgeye yaymak istiyoruz. İki tane hedef ülkemiz var. Bir tanesi Irak, diğeri de Mısır. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri ve Körfez ülkelerinde de plasman ofisi oluşturmayı düşünüyoruz. Sadece Türkiye'nin değil, bölgenin en büyük yatırım bankasını oluşturma isteğindeyim. Bu bölgede yerel yatırım bankasına ihtiyaç var" dedi.

Ünlü, bu yıl 450 milyon dolarlık özel sermaye fonu ile yerli ve yabancı ortak ile 1 milyar dolarlık altyapı fonu kurmayı planlarken, gelecek dönemlerde ise 200-250 milyon dolarlık özel fırsatlar gayrimenkul fonu, 100-150 milyon dolarlık tarım fonu ve 100 milyon dolarlık mezzanine fonu kurmayı planlıyor.

Ünlü'nün sunumuna göre, Standard Ünlü'nün 2011 yılı cirosu 72.4 milyon lira olurken, net kârı 21.7 milyon lira olarak gerçekleşti.

Sayfa Yükleniyor...