TEPAV: Acil bir ihracat destek planı gerekli

TEPAV, Türkiye'nin pazar kayıplarının yakından incelenmesi ve bunları gidermeye yönelik nokta atışı tedbirlerin tasarlanması gerektiğini belirtti.

TEPAV: Acil bir ihracat destek planı gerekli

Türkiye Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), kriz döneminde Türkiye'nin ihracatında küresel ticaretteki daralmaya paralel bir küçülme gözlendiğini vurgulayarak, Türkiye'nin pazar kayıplarının yakından incelenmesi ve bunları gidermeye yönelik nokta atışı tedbirlerin tasarlanması gerektiğini ifade etti.

TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan ve Araştırmacı Ülkem Başdaş tarafından hazırlanan "Türkiye'nin İhracat Performansı Üzerine Bir Değerlendirme" başlıklı politika notunda, 2008'in son çeyreğinde yüzde 13.2 azalan ihracatın, bu yılın ilk iki çeyreğinde sırasıyla yüzde 26.1 ve yüzde 34.7 daraldığı hatırlatıldı ve "Bugüne kadar ihracatın geliştirilmesine yönelik alınan tedbirlerin etkileri sınırlı kaldı. Bu yüzden Türkiye'nin artık acil bir ihracat destek planına ihtiyacı bulunmaktadır" denildi.

"Hızla pazar kaybettiğimiz önemli sektörlerimiz başta olmak üzere ihracatçılarımıza destek olmak gerekmektedir. Bunun için tüm parasal ve mali politika alanlarının tartışmaya açıldığı etkin bir diyalog mekanizmasının faaliyete geçirilmesi önemli bir başlangıç noktası olacaktır" denen politika notuna göre, Türkiye'nin seçilmiş sektörlerde AB'ye ihracat performansı en fazla ihracat yapan 10 rakip ülke ile karşılaştırıldığında, 7 ülkeden daha hızlı daraldı.

Hindistan, Çin, Romanya ve Kore'nin, Türkiye'nin geleneksel olarak yüksek ihracat yaptığı seçilmiş sektörlerde AB'deki pazar payını artırmayı başardığına dikkat çeken TEPAV, "Bu sektörlerde sadece Japonya, Macaristan ve Rusya'nın ihracatındaki daralma Türkiye'nin üzerinde gerçekleşmiştir" dedi.

Türkiye'nin en rekabetçi olduğu sektörlerde dahi önemli pazar kayıpları yaşamasının ihracatın alarm verdiğini gösterdiğine dikkat çekilen politika notunda, "Kriz döneminde yılların birikimiyle kazanılan pazarların kaybedilmeye başlanmış olmasının, dünya ticaretinin yeniden arttığı dönemde Türkiye'nin ihracatını eski düzeyine çıkarmasını engelleme ihtimali yüksektir" uyarısı yapıldı.

TEPAV, böyle bir durumun Türkiye'de kurulu kapasitenin atıl kapasiteye dönüşmesi anlamına gelebileceğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...