Trichet: Alınan önlemler küçümseniyor

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, merkez bankaları ve hükümetlerce finansal krize karşı alınan tedbirlerin, piyasalar tarafından küçümsendiğini söyledi.

Trichet: Alınan önlemler küçümseniyor

Paris’te düzenlenen bir toplantıda konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa ülkelerinde devlet eliyle hazırlanan büyük ekonomik destek programları ve merkez bankalarından gelen faiz indirimlerinin ardından, bankalararası faiz oranlarının geçen haftalarda azaldığını, ancak hâlâ devam eden güçlü gerilimler bulunduğunu belirtti.

“Finans çevreleri, alınan kararların taşıdığı çok büyük önemi küçümsüyorlar” diyen Trichet, Eylül ortasında piyasalarda oluşan kuşku ve güvensizlik ortamından bankaların hâlâ “çok etkilenmekte olduklarını” belirtti.

Trichet, piyasalar için 2009’da en önemli değer olacak olan güvenin tekrar tesis edildiğine dair işaretlerin görüldüğünü belirtti.

Gelecek zorlu aylarda bütün liderlerden sorumluluklarını yerine getirmesini isteyen Trichet, bütçelerinde hâlâ kaynak bulunan Avrupa ülkelerinden, bu kaynakları ekonomik büyümeyi harekete geçirmek için kullanmalarını istedi.

Avrupa Birliği’nin istikrar anlaşması uyarınca birlik üyesi ülkelerin,belirli seviyelerin üzerinde kamu açığı vermemeleri gerekiyor. Ancak anlaşmadaki bazı hükümler, ekonomik küçülme dönemlerinde hükümetlere daha geniş hareket alanı imkanı tanıyor.

Sayfa Yükleniyor...